Beste slimme stekker

Ben je op zoek naar een slimme stekker? In dit blog leggen we uit wat een slimme stekker is en wat op dit moment de beste slimme stekker is. Wat kan je precies met een slimme stekker in je smart home en met welke slimme stekker maak je optimaal gebruik van de opbrengst van je zonnepanelen of de dynamische tarieven van je energieleverancier. Wil jij per apparaat kunnen meten wat het energieverbruik is? Stekkers met energiemeter geven je inzicht in het stroomverbruik per apparaat.

Beste slimme stekker met Energiemeter | Beste slimme stekker zonder Energiemeter | Slimme stekker Action | Verbruiksmeter | I.c.m. Zonnepanelen opbrengst | Slimme stekker voor buiten | Google Home | Slimme inbouw stopcontacten | Slimme schakelaar stopcontact | Stekker voor dynamische tarieven

Wat is een slimme stekker?

Met een slimme stekker creëer je eigenlijk een slim stopcontact. Een slimme stekker steek je in het gewone stopcontact, in het stopcontact van de slimme stekker steek je vervolgens de stekker van het apparaat dat je met de stekker wilt gaan aan- en uitzetten, bijvoorbeeld een lamp. Hierdoor wordt het dus een slim apparaat, waarbij je uiteraard wel moet realiseren dat aan- en uitzetten het enige is dat je via de app kan regelen, het dimmen van een lamp kan met de meeste slimme stekkers niet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme stekker?

  • Wat is het verbindingsprotocol van de stekker? Soms heb je een basisstation nodig om de stekker te kunnen verbinden, bijvoorbeeld bij Zigbee en Z-Wave.
    Protocollen: Wifi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, KlikAanKlikUit
  • Kan je met de stekker ook het stroomverbruik meten? Handig om te weten wat een apparaat aan energie verbruikt. Zo krijg je ook inzicht in het sluipverbruik van een apparaat.
  • Is het mogelijk om het apparaat te laten samenwerken met andere apparaten, eventueel via tussenkomst van Google Home of Homey? Bijvoorbeeld het aanzetten de stekker op basis van een bewegingssensor.

Wat kan je met een slimme stekker?

Uiteraard zijn de mogelijkheden van een slimme stekker groot, toch verschilt het per type stekker en merk sterk wat de functies zijn van een slimme stekker. Het kan per merk flink verschillen wat de mogelijkheden zijn. Bij het kopen van een slimme stekker kan je dan ook rekening houden met de aanwezigheid van deze functies:

  • Het instellen van een tijdschema voor het aan- en uitzetten van lampen
  • Lampen of apparaten aanzetten in combinatie met een bewegingsmelder. Zit je lichtschakelaar op een onhandige plek? Met een bewegingssensor gaat je verlichting aan zonder schakelaar.
  • Het energiegebruik meten van het apparaat dat is aangesloten op de stekker.
  • Het apparaat aan- en uitzetten op basis van de opbrengst van je zonnepanelen. (Soms kan dit i.c.m. een P1 meter.
  • Apparaat aan- en uitzetten op basis van actueel stroomverbruik. Bijvoorbeeld een apparaat uitzetten als het apparaat langer dan twee minuten 1000 watt verbruikt.

Beste slimme stekker

Bij het kiezen van een merk moet je eerst kijken naar de slimme apparaten die je al in huis hebt. Je wilt ze namelijk zoveel mogelijk onderling laten communiceren en dus moeten ze wel via hetzelfde protocol werken, tenzij je gebruik maakt van Homey. Ook heb je voor sommige smart stekkers een basisstation nodig van een bepaald merk, kijk daar van tevoren dus goed naar.

Op basis van eigen ervaringen en beoordelingen van anderen komen we tot de volgende top 3 van beste slimme stekkers. Hierbij hebben we gekeken naar installatiegemak, gebruiksvriendelijkheid van de app en of ze energie kunnen meten.

We hebben de stekkers daarom onderverdeeld in Slimme stekkers met energiemeting en slimme stekkers zonder energiemeting.

Top 3 slimme stekkers met energiemeter

1. Homewizard Energy Socket

De beste slimme stekker van 2024 | Cijfer: 9,5 | Verbinding: Wifi

Wil je het maximale halen uit je slimme stekker. Dan is de Homewizard Energy Socket een goede keuze. Homewizard richt zich op het meten van energieverbruik in huis. Dit kan met de Homewizard P1 meter, maar met deze Energy Socket krijg een goed beeld van het energieverbruik per apparaat. Daarnaast kan je de Energy Socket in- en uitschakelen op basis van energieniveau, opbrengst van zonnepanelen en middels een tijdschema waardoor het wat ons betreft een groot voordeel heeft op andere slimme stekkers. Enige nadeel is dat Google Home nog niet wordt ondersteund.

Adviesprijs: 33,95 euro
Protocol: Homewizard
Verbinding: Wifi
Bridge of HUB nodig: Nee
Fysieke knop voor aan-uitzetten: Ja
Energiemeter: Ja
Aan-uitzetten op basis van zonnepanelen opbrengst: Ja
Tijdschema: Ja
Werkt met: Homey
Werkt niet met: Google Home


2. Fibaro Wall Plug Type F

Compact design & Stroomverbruik van de stekker af te lezen | Cijfer: 9,0 | Protocol: Z-Wave

Fibaro Wall Plug

Wist je dat Fibaro ook Slimme stopcontacten verkoopt? Deze plaats je direct in de muur

Een slimme stekker die functioneert op het energiezuinige Z-Wave protocol. De Fibaro Wall Plug heeft een eenvoudige en snelle installatie, zeer goede draadloze verbinding en unieke feature waarmee je het stroomverbruik op basis van de kleuren van de stekker kan aflezen. De Fibaro Wall Plug is onder meer te bedienen via de Fibaro App (Fibaro basisstation vereist), Toon, Homey, Google Home en Apple HomeKit. Ook is het uiteraard mogelijk om op basis van tijdschema’s de stekker aan- en uit te zetten.

Adviesprijs: 57,95 euro
Protocol: Z-Wave
Bridge of HUB nodig: Ja, Fibaro basisstation, Homey of Toon thermostaat
Fysieke knop voor aan-uitzetten: Ja
Max. vermogen: 2500 watt
Energiemeter: Ja, af te lezen op de stekker middels kleuren en in de app
Aan-uitzetten op basis van zonnepanelen opbrengst: Ja (wel nog een externe meter of app data nodig voor zonnepalen opbrengst)
Tijdschema: Ja
Werkt met: Homey, Google Home, Apple HomeKit


3. Hombli Slimme Stekker

Goedkoop & Werkt met Google Home & Alexa | Cijfer: 7,5 | Verbinding: Wifi

Hombli Smart Socket

De Hombli Smart Socket is een goedkope slimme stekker met energiemeter. De verbinding gaat via Wifi, zodat je geen basisstation nodig hebt. Ook de ondersteuning van onder meer Google Home, Apple HomeKit en Homey zorgt ervoor dat je vele kanten op kan om deze stekker te integreren in je smart home. In de app stel je eenvoudig tijdschema’s of timers in om je apparaten in en uit te schakelen. Heb je zwarte stopcontacten? Je kan deze slimme stekker ook in het zwart kopen.

Adviesprijs: 22,95 euro (Nog goedkoper in voordeelbundel)
Protocol: Wifi
Bridge of HUB nodig: Nee
Fysieke knop voor aan-uitzetten: Ja
Max. vermogen: 3680 watt | 220-250V
Energiemeter: Ja
Aan-uitzetten op basis van zonnepanelen opbrengst: Ja, eventueel via Homey
Tijdschema: Ja
Werkt met: Homey, Google Home, Apple HomeKit, Siri, Alexa

Top 3 slimme stekkers zonder energiemeter

Een slimme stekker zonder energiemeter heeft als voordeel dat deze vaak iets goedkoper is.

1. Philips Hue Smart Plug

De beste slimme stekker van 2023 | Cijfer: 9 | Protocol: Zigbee

Wil je een goede slimme stekker, dan is de Philips Hue Smart Plug de beste keuze. Je sluit deze moeiteloos aan op je smart home via de Philips Hue Bridge, Homey of een andere Zigbee Hub.

Adviesprijs: 34,99 euro
Verbinding: Bluetooth & Zigbee
Protocol: Zigbee
Bridge of HUB nodig: Ja (of via bluetooth)
Fysieke knop voor aan-uitzetten: Ja
Energiemeter: Nee
Tijdschema: Ja
Werkt met: Homey | Google Home | Amazon Alexa | Apple HomeKit | IFTTT


2. TP-Link Tapo P100

De beste goedkope slimme stekker van 2023 | Cijfer: 8,5 | Verbinding: Wifi

De TP-Link Tapo P100 is een goedkope smart stekker die je direct via WiFi verbindt op je router. Ze zijn veel goedkoper dan bijvoorbeeld de Philips Hue Smart Plug, maar zijn ook iets groter waardoor het soms een probleem kan geven met twee TP-Link slimme stekkers naast elkaar in een stekkerdoos. Een iets duurder alternatief van TP-Link is de TP-Link P115 (met energiemeting), deze heeft een rond design waardoor deze nooit in de weg zal zitten in een stekkerdoos.

Adviesprijs: 14,99 euro
Verbinding: WiFi
Bridge of HUB nodig: Nee
Fysieke knop voor aan-uitzetten: Ja
Energiemeter: Nee
Tijdschema: Ja
Werkt met: Google Home | Amazon Alexa | IFTTT


3. KlikAanKlikUit Dimmer ACC-250-LD

De beste slimme stekker met dimmer | Cijfer: 7,0 | Protocol: KlikAanKlikUit (CoCo)

De KlikAanKlikUit Dimmer ACC-250-LD is speciaal ontwikkeld voor dimbare led lampen. Aan te raden is wel om alleen voor deze slimme stekker te kiezen als je al een KlikAanKlikUit basisstation hebt. Anders kan je deze stekker enkel bedienen met een afstandsbediening en is deze alsnog niet erg smart. De stekker heeft een compact formaat en is voorzien van een fysieke knop op de bovenzijde van de stekker.

Adviesprijs: 28,99 euro
Protocol: KlikAanKlikUit (CoCo)
Bridge of HUB nodig: Ja
Fysieke knop voor aan-uitzetten: Ja
Energiemeter: Nee
Tijdschema: Ja (Met basisstation)
Werkt met: Google Home | Amazon Alexa | Homey | IFTTT

Is de slimme stekker van de Action een aanrader?

Action verkoopt de LSC Smart Connected Stekker. Dit is een slimme stekker die je verbindt via wifi (2.4 GHz) en vervolgens via een app kan bedienen.

Het merk LSC Smart Connect is een exclusief merk van de Action. Toch kan het zijn dat de stekkers je bekend voorkomen, want het betreft een White-label product van het Smart Home merk Tuya, een grote Chinese speler op het gebied van Smart Home apparatuur. Dezelfde stekkers zijn dan ook te koop bij bijvoorbeeld de Hema, maar dan van het Hema Smart huismerk. Bij Hema valt wel op dat de stekkers een stuk duurder zijn, terwijl het om exact hetzelfde product gaat.

De stekker van de Action is in ieder geval een goedkope slimme stekker. Voor 7,95 euro heb je een geaarde stekker, waar je bij andere merken toch snel aan een prijskaartje van tussen de 20,- euro en 70,- euro zit per stekker.

De vraag is dus of de Action slimme stekker een aanrader is? Wat ons betreft kan je deze stekker prima in je smart home opnemen. Sommige mensen zullen problemen hebben met het feit dat er een Chinees bedrijf achter zit. Zij maken zich zorgen om hun privacy en de hackgevoeligheid van de stekkers. In het geval van de privacy is het bedrijf dan ook wat onduidelijker dan andere smart home merken. Zo stelt Tuya dat het je gegevens niet zal misbruiken, maar over hoe je gegevens bewaard en beveiligd zijn vind je verder geen informatie. Tot nu toe zijn er nooit gegevens gelekt bij Tuya, dus dit is wat ons betreft iets wat ook bij duurdere merken plaats kan vinden.

Welke slimme stekker met verbruiksmeter?

Wil jij het energieverbruik van één bepaald apparaat weten, dan is een slimme stekker met verbruiksmeter of slimme stekker met energiemeter een goede keuze. Met een slimme stekker met energiemeter lees je eenvoudig in de app af wat een bepaald apparaat aan elektriciteit verbruikt. Daarnaast kan je de stekker uiteraard ook gebruiken voor het aan en uitzetten van apparaten via een app, schema of spraakbediening.

Onze keuze voor een slimme stekker met verbruiksmeter: Homewizard Energy Socket

Wij raden de Homewizard Energy Socket aan. Met Homewizard maak je het energieverbruik inzichtelijk via de Homewizard Energy App. Met een P1 meter, Slimme stekker, kWh meter en watermeter is al je verbruik te meten. Het grote voordeel van Homewizard is dan ook wat ons betreft dat je al je verbruiksgegevens in één app hebt. Dit heeft als voordeel dat Homewizard ook inzicht heeft in je zonnepanelen opbrengst en op basis daarvan je stekker aan kan zetten.

Met de slimme stekker van Homewizard, de Homewizard Energy Socket, meet je het verbruik van één apparaat. Daarnaast kan je gebruik maken van vele slimme functies, zoals het aan/uitzetten via de app, op bepaalde tijden via een schema, op basis van opbrengst van je zonnepanelen (i.c.m. met de Homewizard P1 Meter) of op basis van het verbruik van het apparaat (schakel bijv. aan of uit indien het verbruik boven 1000 watt stijgt voor 2 minuten)

Lees alles over Homewizard Energy in onze review.

Slimme stekker aanzetten bij zonnepanelen opbrengst

De eenvoudigste manier om je slimme stekkers op dit moment aan/uit te zetten op basis van de actuele opbrengst van je zonnepanelen, is wat ons betreft via Homewizard Energy Socket in combinatie met de Homewizard P1 meter. Je kan in dat geval op een eenvoudige manier, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld Homey of andere apps, je smart socket aanzetten als er voldoende zonneopbrengst is.

Wat is een goede slimme stekker voor buiten in de tuin?

Op zoek naar een slimme stekker voor in de tuin? Het aanbod hierin is al een stuk kleiner dan bij de stekkers voor binnen. Merken als Homewizard, Fibaro en Philips Hue hebben voor in de tuin nog geen slimme stekkers ontwikkeld. Maar er zijn gelukkig genoeg alternatieven. Zo hebben Hombli en Nedis (met energiemeter) een slimme stekker voor buiten op basis van Wifi connectie. Voor Z-Wave heb je op dit moment enkel de keuze uit de Popp Tussenstekker Z-Wave.

Welke slimme stekkers werken met Google Home?

Veel slimme stekkers werken met Google Home en zijn dus via je stem aan te sturen met Google Assistant. Kijken we naar de best beoordeelde slimme stekker die compatibel is met Google Home, dan is de Philips Hue Smart Plug de beste keuze. Deze Philips Hue stekker werkt via het Zigbee protocol. Het meeste haal je dan ook uit deze stekker als je deze aansluit op een Zigbee bridge, bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge, maar je kan de stekker ook via Bluetooth verbinden. Of ga voor de goedkopere Zigbee stekker van het merk INNR.

Een goede wifi stekker die werkt met Google Home zijn de stekkers van Hombli, Docci en Smartify.

*Helaas is de Homewizard Energy Socket nog niet met Google Home te bedienen.

Slimme inbouw stopcontacten

Het nadeel van een stekker is dat deze relatief veel ruimte in beslag neemt. Vaak gaat het om slechts twee tot vier centimeter, maar inclusief de stekker die je er indoet ben je dan 5 a 6 centimeter in totaal kwijt. Een oplossing is een slim stopcontact. Hiermee vervang je eenvoudig je normale stopcontact. Het voordeel is dat de stekker weer voor een groot deel in de muur verdwijnt en dus niet meer zo ver uitsteekt. Perfect als je direct achter stopcontact een dressoir, kast of tv-meubel hebt staan.

Slimme inbouw stopcontacten per protocol:

Slimme schakelaar in het stopcontact

Een ander alternatief voor een slimme stekker of slim inbouw stopcontact is het aansluiten van een slimme schakelaar in je huidige stopcontact. Je weet dan zeker dat je het juiste afdekraam hebt voor al je stopcontacten, zonder dat er één afwijkt. Een slimme schakelaar is een kleine ontvanger die je plaatst in de inbouwdoos van je stopcontact. Je verbindt de slimme schakelaar met de kabels van je stopcontact en hebt binnen een paar minuten je oude stopcontact omgetoverd in een slim stopcontact.

Met welke slimme stekker maak je optimaal gebruik van dynamische tarieven?

Tibber is een energieleverancier met dynamische energietarieven. Het meeste voordeel haal je uit deze tarieven als je stroom verbruikt op de momenten dat de stroomprijs het laagst is. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om je apparaten aan te zetten op basis van dynamische tarieven. Je leest er alles over op Tibber.com. Meer weten over het besparen van energie? Lees onze 11 tips voor het slim besparen van energie.