Wat is de beste Slimme verlichting van 2023?

Slimme verlichting of smart lampen houden in dat je je verlichting kan bedienen via een app. Met slimme verlichting bedien je je lampen vanaf de bank of zet je je lampen aan vanaf je vakantieadres, zodat het lijkt alsof je thuis bent. Laat je slimme verlichting eenvoudig samenwerken met andere slimme apparaten in huis. Het klinkt allemaal heel technisch, in de praktijk valt het erg mee. In dit blog bespreken we de beste slimme verlichting van merken als Philips Hue, Innr en WiZ. Wat zijn de voor- en nadelen van deze smart lamp merken?

Wat is slimme verlichting?

 • Slimme verlichting bedien je via een app op je smartphone of tablet.
 • Slimme verlichting is altijd LED. Oftewel erg energiezuinig en een aantal slimme LED lampen kunnen alle kleuren van de regenboog produceren.
 • Zowel verkrijgbaar als E27 en E14 fitting, spots en strips.
 • Creëer sfeerschema’s per ruimte met warme sfeerverlichting of verschillende kleuren. Moet je studeren, zorg dan voor helder licht, ga je romantisch dineren dan dim je met één druk op je smarthpone de verlichting van de gehele ruimte.
 • Het is steeds eenvoudiger om je slimme verlichting te laten communiceren met andere slimme apparaten. Een voorbeeld hiervan is de rookmelder die de lampen aanzet of rood laat kleuren als er sprake is van brand. Maar ook als het buiten regent, kan je de verlichting in de hal blauw laten kleuren zodat jij je paraplu niet vergeet.

Installatie slimme verlichting

De installatie van slimme verlichting is bij de meeste merken (Philips Hue, Innr & Wiz) erg eenvoudig. Wat je er voor nodig hebt is een router (Wifi), Bridge* van het merk (bijv. Philips Hue bridge) en een slimme lamp. De slimme lamp plaats je in je huidige verlichting, bijv. een plafondlamp of spotje. De Bridge verbind je via utp-kabel of wifi met je router. Download de app en zorg je dat de lamp aan staat, zodat deze volgens de instructies in de app gevonden kan worden. Op deze wijze kan je meerdere lampen toevoegen, waarna je kan beginnen met het instellen van lichtschema’s.

*Een bridge is niet bij alle merken nodig, maar heeft als voordeel dat er een apart energiezuinig netwerk wordt gecreëerd speciaal voor slimme apparaten. Deze verstoort of overbelast je Wi-Fi signaal niet, wat bij veel lampen die je direct koppelt met Wi-Fi wel het geval kan zijn.

Beste slimme verlichting

1. PHILIPS HUE

Philips Hue

Werkt met: Google Home, Apple HomeKit & Alexa
Protocol: Zigbee
Fitting: E27, E14, GU10

Philips Hue heeft de standaard gezet voor slimme verlichting. Met een groot aanbod aan verschillende slimme lampen is Philips Hue één van de interessantste aanbieders. Naast een groot aanbod losse lampen, heeft Philips Hue ook verschillende startpakketten en tafel- en hanglampen. De mogelijkheden van Philips Hue zijn eindeloos. Middels apps van derden kan je ook andere domotica apparaten laten samenwerken met Philips Hue.

Philips Hue is te koop bij

 • Snelle en eenvoudige installatie
 • Bediening is simpel via de app
 • Synchroniseer Philips Hue met film en muziek
 • Voor iedere stemming de juiste lichtsfeer
 • Kan communiceren met andere slimme apparaten

2. INNR

Werkt met: Google Home & Alexa
Protocol: Zigbee
Fitting: E27, E14, GU10

Met de slimme verlichting van het merk Innr zorg je voor een sfeervolle, veilige en comfortabele woning. De installatie van Innr is erg eenvoudig via de Innr App.

Om Innr via de app te bedienen heb je een Zigbee bridge nodig. O.a. de Philips Hue Bridge werkt met Zigbee en is dus ook geschikt. Je kan de lampen dan aansluiten op de Philips Hue Bridge en bedienen via de Philips Hue App.

Het aanbod van Innr omvat onder meer Smart lampen (E27, E14), spots, buitenverlichting en led strips. Je hebt keuze uit lampen met wit licht, warm wit licht en gekleurd licht. Ook heeft Innr verschillende accessoires zoals een dimmer en slimme stekker.

INNR is te koop bij

 • Verlichting is veel goedkoper dan Philips Hue en werkt met de Philips Hue App (I.c.m. de Philips Hue Bridge)
 • Snelle en eenvoudige installatie
 • Bediening is simpel via de app of spraakbediening
 • Compatibel met de Bridge van Philips Hue en andere Hubs met Zigbee
 • Kan communiceren met andere slimme apparaten
 • 25.000 lichturen en erg energiezuinig

3. WIZ

Werkt met: Google Home, Alexa, Siri Shortcuts & IFTTT
Protocol: Wi-Fi & Bluetooth
Fitting: E27, E14, GU10

Het merk WIZ heeft een grote collectie slimme verlichting die werken via je eigen Wi-Fi netwerk. Je hebt dus geen Bridge nodig om de verlichting te kunnen bedienen. Je bedient de verlichting van WiZ met de app op je iOS of Android smartphone. Verder is het mogelijk om via spraakbediening de verlichting te bedienen of tijdschema’s in te stellen.

Het WIZ aanbod bestaat uit moderne slimme verlichting, filamentlampen, licht strips, armaturen en accessoires, waaronder bewegingssensoren, slimme stekkers en een smart button.

WiZ is te koop bij

 • WiZ Verlichting is veel goedkoper dan Philips Hue
 • Ontwikkeld door hetzelfde bedrijf dat Philips Hue heeft geïntroduceerd (Signify)
 • Snelle en eenvoudige installatie
 • Bediening via de app of spraakbediening
 • WiZ app werkt ook met Philips Smart LED-lampen (Ander type lamp dan Philips Hue, geen Zigbee)