Homewizard review | P1 meter

In deze review testen we de slimme meters van Homewizard. Het bekendst is de Homewizard P1 meter, waarmee je een actueel inzicht kan krijgen in je stroom- en gasverbruik. Maar als je wilt kan je met Homewizard ook het stroomverbruik per apparaat, je zonnepanelen en zelfs je waterverbruik meten. Tijd dus om de slimme meters van Homewizard aan een test te onderwerpen. In deze Homewizard review kijken we per Homewizard meter naar hoe het werkt en wat je ermee kan meten.

Wat is Homewizard? | P1 Meter | Slimme stekker | Watermeter | kWh meter | Zonnepanelen | Homewizard app | Homey | Voordelen | Homewizard kopen | Veel gestelde vragen

Wat is Homewizard?

Met Homewizard is het mogelijk om je actuele energieverbruik af te lezen via een app op je smartphone of tablet. Homewizard heeft verschillende apparaten die je zonder technische kennis in de meterkast of op apparaten kan aansluiten. Vervolgens krijg je in de app direct inzicht in je stroom-, gas- en waterverbruik. Ook de opbrengst- en het terugleveren aan het net van je zonnepanelen kan je met Homewizard inzichtelijk maken. Groot voordeel ten opzichte van de app van je energieleverancier, is dat de gegevens per direct beschikbaar zijn, één en ander afhankelijk van het type slimme meter in je meterkast. Zo krijg je een beter inzicht in het verbruik van bepaalde apparaten en op welke fase je zonnepanelen zitten bijvoorbeeld (bij een 1 fase omvormer).

Homewizard Wi-Fi P1 Meter

De Homewizard P1 Meter is een kleine apparaatje dat qua design lijkt op een Chromecast. Je sluit de Homewizard P1 meter aan op de P1 poort van je slimme meter. De slimme meter in je meterkast zorgt voor de metingen, maar de Homewizard P1 Meter geeft deze gegevens direct door aan de Homewizard app, zodat je een actueel inzicht hebt in je stroom- en gasverbruik. Bij stroom is dit bij de meeste slimme meters direct inzichtelijk, het gasverbruik wordt afhankelijk van je slimme meter per kwartier of per uur gemeten.

De installatie van de Homewizard P1 meter is erg eenvoudig. Je download de Homewizard Energy App en volgt de installatie instructies, waarna de P1 meter verbinding maakt met je Wi-Fi netwerk en je je energieverbruik in de app kan aflezen.

Wat kan je nog meer met de Homewizard P1 meter?

 • Live inzicht in je stroom- en gasverbruik.
 • Vergelijk je verbruik in dagen, weken, maanden en jaren in overzichtelijke grafieken.
 • Vul je stroom- en gastarief in en je krijgt een goed inzicht in je uitgaven aan energie.
 • Krijg inzicht in je sluipverbruik en probeer met het vervangen van energieslurpers dit verbruik terug te brengen.
 • Combineer de Homewizard P1 meter met een slimme stekker, om optimaal gebruik te maken van zonne-energie.
 • Met Energy+ abonnement (0,99 euro per maand) zijn er nog meer mogelijkheden en inzichten.

Als je zonnepanelen hebt, dan kan je in Homewizard app ook precies zien hoeveel er wordt teruggeleverd aan het net. Heb je een 1 fase omvormer, dan krijg je ook inzicht of de zonnepanelen op de meest gunstige fase zitten om stroom aan de apparaten te leveren. Dit kan bijvoorbeeld het beste de fase zijn waar je grootverbruikers airco, wasmachine, wasdroger, elektrische auto lader en diepvries op zitten.

Homewizard P1 meter review
De P1 meter van Homewizard heeft een ’telefoonaansluiting’, waarmee je deze eenvoudig klikt in de P1 poort van je slimme meter in de meterkast.

Homewizard Wi-Fi Energy Socket | Slimme stekker

De Homewizard Wi-Fi Energy Socket is een slimme stekker waarmee je inzicht krijgt in het energieverbruik van een bepaald apparaat. Met dit slimme stopcontact kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel elektriciteit er op een bepaald moment wordt gebruikt en over een langere periode.

De Homewizard Wi-Fi Energy Socket werkt ook als een slimme stekker waarmee je je apparaten kunt in- en uitschakelen op basis van een vooraf bepaald schema, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken dat de apparaten aanstaan terwijl ze niet worden gebruikt. Verder kan je de stekker aan- of uitzetten op basis van de opbrengst van je zonnepanelen. Ten slotte is het mogelijk om een apparaat aan of uit te zetten op basis van het verbruik. Zo zou je een apparaat automatisch uit kunnen schakelen als deze meer dan 500 watt verbruikt bijvoorbeeld.

De Homewizard Wi-Fi Energy Socket biedt metingen van 1W tot 3680W, zodat je zowel kleine als grote verbruikers nauwkeurig kunt meten. Elk stopcontact is afzonderlijk gekalibreerd voor precisiemetingen (±99,5%). Ook is de Energy Socket geoptimaliseerd voor een laag eigenverbruik van minder dan 1W. De Energy Socket is verder veilig in gebruik. Zo is hij beveiligd tegen overbelasting en voorzien van kinderbeveiliging.

Homewizard Wi-Fi Watermeter

De Homewizard Wi-Fi Watermeter is een handig apparaatje dat je inzicht geeft in je waterverbruik. Met de Wi-Fi Watermeter van Homewizard kun je via de Homewizard app in de gaten houden wanneer en hoeveel water je dagelijks gebruikt. Ook krijg je een beter inzicht in het waterverbruik tijdens het het vullen van een bad, douchen, het wassen van je handen en van apparaten als de wasmachine en vaatwasser.

Werkt met bijna alle analoge watermeters

De Homewizard Wi-Fi watermeter werkt met de meeste analoge watermeters van Itron, Elster en Sensus. De installatie van de slimme watermeter is eenvoudig en duurt slechts 2 minuten.

De Watermeter wordt gevoed door een stroomkabel of een batterij. Bij aansluiting op stroom wordt je waterverbruik live in de app weergegeven. Laat je de Watermeter werken op batterij, dan wordt je watergebruik vier keer per dag bijgewerkt.

Homewizard Wi-Fi kWh meter

De Wi-Fi kWh meter, ontwikkeld door HomeWizard in samenwerking met Eastron, is een kWh meter waarmee je een goed inzicht krijgt in de opbrengst van je zonnepanelen en het verbruik van elektrische auto, warmtepomp en andere apparaten in huis. Het is ’s werelds eerste MID goedgekeurde Wi-Fi kWh meter die gebruikers nauwkeurige informatie geeft over hoeveel stroom ze produceren en verbruiken.

HomeWizard Energy Display

Volgens onafhankelijk onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving bespaart een gemiddeld huis 6,9 % op het gasverbruik en 2,2 % op het stroomverbruik als er een Energie Display in huis staat. HomeWizard heeft met het HomeWizard Energy Display een goedkoop energie display waarop je het verbruik van zes verschillende bronnen kan tonen. Je kan het verbruik realtime tonen, maar ook per dag voor een totaal overzicht. Met het instellen van doelen kan je er als gezin een sport van maken om energie te besparen!

Lees meer in onze review van het HomeWizard Energy Display

Met Homewizard zonnepanelen opbrengst meten

Je kan met Homewizard de opbrengst van je zonnepanelen meten. Dit kan op twee manieren:

 • De beste manier om de opbrengst van je zonnepanelen te meten is met de Wi-Fi kWh meter 1-fase MID of Wi-Fi kWh meter 3-fase MID. Deze plaats je in je meterkast en kan de totale opbrengst van je zonnepanelen meten en doorgeven aan de Homewizard app.
 • Homewizard P1 meter – De Homewizard P1 meter laat enkel zien hoeveel stroomopbrengst er van je zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net. Een veelgehoorde vraag is dan ook, waarom is er een verschil tussen het aantal kWh in de Homewizard app en het aantal kWh in de app van je zonnepanelenleverancier? De omvormer toont het totale aantal kWh dat je zonnepanelen opleveren, de P1 meter kan enkel meten hoeveel er wordt teruggeleverd. Haal je het aantal teruggeleverde kWh af van de totale opbrengst, dan weet je dus hoeveel opgewekte stroom er direct gebruikt is door je apparaten.

Homewizard Energy app review

De Homewizard Energy app is een erg overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app. In één en dezelfde app heb je inzicht in je stroom- en gasverbruik. Heb je naast de Homewizard P1 meter ook een kWh meter of Energy Socket, dan kan je op het hoofdscherm ook de grafieken van deze meters inzien.

Van het stroomverbruik heb je een actueel inzicht van je gebruik. Zo kan je deze op het tabblad ‘nu’ op de seconde nauwkeurig volgen. Zet je op dat moment bijvoorbeeld je wasmachine aan, dan heb je al een aardig idee van het energieverbruik van dat specifieke apparaat, want het totale verbruik zal dan flink stijgen.

Vloerverwarming & Homewizard

Het gasverbruik heeft een vertraging van ongeveer 15 minuten. Heb je een iets oudere slimme meter, dan kan deze vertraging oplopen tot een uur. Toch krijg je hiermee een goed inzicht van wat nou veel gas kost in huis. Heb je vloerverwarming, dan kan je bijvoorbeeld gaan spelen met het aantal graden waarop je de vloerverwarming ’s nachts zet. In eerste instantie hadden we de vloerverwarming een graden lager staan ’s nachts, maar sinds Homewizard blijkt het goedkoper om de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden.

Airco & Homewizard

Sluit de airco aan op je Homewizard Energy Socket (Slimme stekker) en je krijgt inzicht in het stroomverbruik van je airconditioning. Wil je ook verwarmen met je airco, dan kan je met Homewizard een mooie vergelijking maken of het goedkoper is om een dag te verwarmen met de airco in plaats van je centrale verwarming. Of misschien is een combinatie van beiden wel perfect voor comfort en lagere kosten.

E-bike opladen & Homewizard

Met de Homewizard Energy Socket is het mogelijk om je e-bike oplader alleen aan te zetten als er op dat moment voldoende opbrengst is van zonnepanelen. Ook kan je de oplader alleen aan zetten tussen bepaalde tijden, bijvoorbeeld tijdens daluren, als de prijs voor stroom lager is.

Homewizard & Google Home

Homewizard Energy werkt niet met Google Home op dit moment. Google Home ondersteunt op dit moment nog geen energiemeting, dus is het niet mogelijk om Homewizard Energy te koppelen met Google Home of aan te sturen met Google Assistant.

Homewizard met Homey koppelen

Homewizard Energy is te koppelen met de Homey Pro. Heb je de Homey Bridge, dan heb je helaas pech (Tip: Koop de Homey Bridge niet, er zijn te weinig apps voor ontwikkeld). De Homewizard app voor Homey werkt alleen met de Homey Pro. Op dit moment werkt deze app met de Homewizard P1 meter, kWh meter, Homewizard Energy Socket en Homewizard Wi-Fi watermeter.

Voordelen Homewizard in vergelijking met EnergyFlip en Cemm

Eerder vergeleken we al verschillende P1 meters en kwamen we tot de conclusie dat Homewizard een aantal voordelen heeft ten opzichte van de grootste concurrenten EnergyFlip en Cemm:

 • Goedkoop in aanschaf
 • Duidelijke en gebruiksvriendelijke app
 • Uit te breiden met watermeter, slimme stekker en kWh meter
 • Compatibel met Homey Pro

Homewizard kopen

Homewizard is met een prijs van 29,95 euro veruit de goedkoopste P1 meter op dit moment. Andere energiemeters zijn vanaf 100,- euro te koop, maar hebben als voordeel dat je ook zonder abonnement de volledige gegevens kan inzien. Het Homewizard abonnement van 0,99 euro per maand, is echter dermate laag dat Homewizard ook over een periode van vijf jaar nog steeds goedkoper is.

Homewizard is te koop voor een vaste prijs, er zijn geen aanbiedingen. De enige manier om Homewizard met korting te kopen, is in de vorm van een voordeelbundel. Er zijn twee bundels:

Energy Monitoring Starterkit voordeelbundel

Meetpakket Energieverbruik (Voordeelbundel)

 • Homewizard P1 meter
 • Homewizard Watermeter
 • Homewizard Energy Socket

Exclusief te koop voor 94,95 euro i.p.v. 113,85 euro in de Homewizard webshop

Homewizard Energy Socket Set

Energy Socket Set (Voordeelbundel)

 • 3 x Energy Socket
 • Slimme stekker met een meetbereik van 1 watt tot 3680 watt
 • Veilige slimme stekkers met kinderbeveiliging

Exclusief te koop voor 72,95 euro i.p.v. 101,85 euro in de Homewizard webshop

Veel gestelde vragen over Homewizard

Hoe betrouwbaar zijn de metingen van Homewizard?

De P1 meter van Homewizard exporteert de gegevens van de slimme meter in je meterkast. Het is dus afhankelijk van de nauwkeurigheid van de metingen van je huidige slimme meter. Dit zal dus over het algemeen qua betrouwbaarheid erg accuraat zijn. De Homewizard Energy Socket (slimme stekker) worden individueel geijkt voor zeer precieze metingen (±99,5%).

Hoe werkt Homewizard Energy?

De Homewizard Wi-Fi P1 meter is een dongle die je aansluit op de P1 poort van je slimme meter. Na het aansluiten van de P1 meter krijg je actueel inzicht in je energieverbruik, zowel stroom- als gasverbruik kan je aflezen in de Homewizard app. Wil je ook waterverbruik meten, dan kan je de Homewizard Wi-Fi watermeter aanschaffen.

Wat kost Homewizard?

De Homewizard P1 meter is te koop voor 29,95 euro. Hiermee kan je zonder abonnement je actuele stroom- en gasverbruik inzien. Meer gegevens zijn inzichtelijk in combinatie met een abonnement van 0,99 euro per maand. Ook worden je je verbruiksgegevens in dat geval langer dan een jaar opgeslagen.

Is Homewizard gratis?

Ja, je kan na aankoop van Homewizard gratis gebruik maken van je Homewizard P1 meter en andere meters van Homewizard. Wil je uitgebreidere metingen, dan kan je een abonnement afsluiten voor 0,99 euro per maand.

Hoe werkt de Homewizard app?

De Homewizard App is beschikbaar voor Android en iOS. Je hebt niks aan de app als je niet beschikt over een Homewizard apparaat, zoals de Homewizard P1 meter. Zodra je de slimme apparaten van Homewizard hebt verbonden met de app kan je vanaf dat moment de verbruiksgegevens inzien van stroom en gas.