Review: HomeWizard Energy Display

HomeWizard, ontwikkelaar van de populairste P1 meter van dit moment, komt met iets nieuws: Het HomeWizard Energy Display. Het HomeWizard Energy Display toont je het gemeten energieverbruik in huis en kan je helemaal naar wens instellen. We kregen het Energy Display opgestuurd en hebben deze nu een aantal dagen in gebruik.

Let op: Het HomeWizard Energy Display meet zelf niks, hiervoor zal je dus altijd nog een P1 Meter, Energy Socket, Watermeter of kWh Meter moeten installeren.

HomeWizard Energy Display Review

HomeWizard Energy Display review

Het HomeWizard Energy Display lijkt in eerste instantie heel klein. Het 5-inch LCD scherm is dan ook eerder vergelijkbaar met dat van een smartphone dan een tablet. Toch is het scherm prima af te lezen, ook op grotere afstand. Daarnaast willen we energie besparen met HomeWizard, dus we kunnen de keuze voor dit formaat begrijpen.

Het scherm heeft een vaste standaard, die niet te verwijderen is. Mocht je dus plannen hebben om het Display op te hangen, dan zal je creatief moeten zijn.

Het Energy Display heeft een sensor die ervoor zorgt dat het scherm aangaat als er beweging wordt gedetecteerd. Je kan de gevoeligheid en de tijd dat het scherm aan moet blijven zelf instellen. Ook dimt het scherm automatisch als het donker wordt in huis zodat je zowel bij daglicht als in het donker de perfecte weergave hebt op het scherm. Daarnaast kan je ook de helderheid van het scherm zelf instellen.

Inzicht in het energieverbruik op het Energy Display

Om het energieverbruik te tonen op het HomeWizard Energy Display zal je een energiemeter van HomeWizard moeten hebben geïnstalleerd. Op dit moment heeft HomeWizard de volgende energiemeters die werken met het HomeWizard Energy Display:

  • HomeWizard WiFi P1 Meter
  • HomeWizard Energy Socket
  • HomeWizard WiFi Watermeter
  • HomeWizard kWh Meter

Zes widgets die je naar wens kan instellen

Je kan tot zes verschillende widgets tonen met grafieken of getallen die je inzicht kunnen geven in het energieverbruik in je huishouden. Het hangt van het type verbruik af hoe je de gegevens kan instellen. Zo kan je zelf bepalen of je het stroomverbruik realtime of van de hele dag in wilt zien, ook is het mogelijk om de kosten van het verbruik per dag te tonen. Bij gasverbruik is het alleen mogelijk om het verbruik per dag of op basis van kosten te tonen.

Het verbruik van een energy socket kan je ook op automatisch zetten, zodat deze schakelt tussen het realtime verbruik en het dagverbruik. Ook bij de Watermeter is het mogelijk om het getoonde verbruik op automatisch te zetten.

Ingebouwde temperatuur- en luchtvochtigheidssensor

Het Energy Display kan zelf ook metingen verrichten. Zo kan het de temperatuur weergeven van de kamer waarin de Display zich bevindt. Met de luchtvochtigheidssensor kan je ook de luchtvochtigheid in huis meten, maar voor deze laatste meting is het nog even wachten op een update die later dit jaar beschikbaar is.

Verbruiksdoelen instellen

Maak een sport van het besparen van energie met het hele gezin. Op het Energy Display kan je drie verbruiksdoelen toevoegen aan de cirkel widgets. Hoe voller de cirkel, des te dichter ben je bij het maximale verbruiksdoel. Wij gebruiken de cirkel widgets om het dagverbruik van stroom, gas en water weer te geven terwijl we de widgets aan de rechterkant het realtime verbruik van stroom en water laten weergeven.

Kan je energie besparen met een Energy Display?

Uit onderzoek blijkt dat je met een energie display gemiddeld 2,2 procent van het stroomverbruik kan verminderen en 6,9 procent gas. Omdat het energiedisplay je continue confronteert met het energieverbruik in huis ga je samen met je huisgenoten bewuster om met het verbruiken van energie. In het onderzoek hebben ze nog niet kunnen meten wat de effectiviteit van een app is, maar ze verwachten dat dit minder is omdat deze niet continue zichtbaar is. Volgens het onderzoek heeft een energie display zichzelf binnen het jaar terugverdiend.

Maak er met je hele gezin een sport van om het verbruik binnen te perken te houden en speel met het aan- en uitzetten van de verwarming. Scheelt het bijvoorbeeld in verbruik als je om negen uur ’s avonds de verwarming uitzet of als je vloerverwarming hebt scheelt het als je deze constant op een bepaalde temperatuur laat staan? Met een Energy Display heb je realtime inzicht en kan je beter zien wat bepaalde veranderingen doen met het energieverbruik.

Veel gestelde vragen over het HomeWizard Energy Display

Heeft het HomeWizard Energy Display een accu?

Nee, je zal het Energy Display altijd moeten aansluiten op het stroomnet. Omdat de stroom geleverd wordt via een USB-kabel, zou je deze ook middels een powerbank kunnen voorzien van stroom.

Heeft de HomeWizard Energy Display een touchscreen?

Nee, de bediening van de HomeWizard Energy Display gaat via de app van HomeWizard op smartphone. Je kan het scherm via de Energy App volledig naar wens aanpassen zodat deze precies laat zien wat jij wilt.

Wat is een Energie Display?

Een energie display is een scherm waarop je kan zien wat je stroom- en gasverbruik is. Bij de meeste energie displays kan je instellen of je het actuele verbruik ziet of per dag of een andere periode. Uit onderzoek blijkt dat je met een energie display in huis bewuster omgaat met het verbruiken van energie. Het gaat om gemiddelde besparingen van 6,9 % qua gasverbruik en 2,2 % qua stroomverbruik.

Wat kost het Energy Display?

Het HomeWizard Energy Display kost 59,95 euro. Bestel je het HomeWizard Energy Display tegelijk met een HomeWizard Wi-Fi P1 Meter en/of Wi-Fi Watermeter dan krijg je korting op deze producten. Uit onderzoek blijkt dat je het Energy Display in iets meer dan vier maanden hebt terugverdiend, met de huidige tarieven voor stroom en gas.

Hoe snel verdien je het HomeWizard Energy Display terug?

Volgens extern onderzoek van PBL bespaar je gemiddeld 6,9 % op je gasverbruik en 2,2 % op het stroomverbruik. Een gemiddeld huishouden bespaart met de huidige energietarieven ongeveer 260 euro per jaar met een Energy Display. Dit betekent dat je het Energy Display na iets meer dan vier maanden hebt terugverdiend.

Heb je een Energy+ abonnement nodig om het Display te gebruiken?

Nee, een Energy+ abonnement is niet noodzakelijk om gebruik te maken van het Energie Display, maar indien je het Energy+ abonnement hebt krijg je wel extra mogelijkheden. Zo kan je dan ook het bruto stroomverbruik en zonverbruik bijvoorbeeld weergeven indien je een kWh Meter hebt aangesloten of als je omvormer gekoppeld is via API.