Thinka, de smart hub voor het toevoegen van Z-Wave apparaten aan HomeKit

Met de nieuwe Smart Hub van Thinka maakt het Nederlandse merk Thinka het voor een breder publiek mogelijk om nog eenvoudiger je huis te automatiseren via de Apple Woning app. De Apple Woning app is één van de meest intuïtieve apps om mee te werken als het om het automatiseren van je huis gaat, maar heeft als groot nadeel dat een product Home Kit gecertificeerd moet zijn om te kunnen worden bediend vanuit de app, daardoor zie je waarschijnlijk niet alle slimme apparaten in je huis terug in de app. Met Thinka behoort dit probleem tot het verleden, want Thinka zorgt ervoor dat je ook niet gecertificeerde slimme apparaten die gebruik maken van het Z-Wave protocol kan bedienen vanuit de Apple Woning app. We spraken met Mariella de Koning over wat je nog meer kan met de nieuwe Smart Hub van Thinka en wat de verschillen zijn met de Thinka KNX.

Waar kunnen we Thinka van kennen?

Thinka is een Amsterdams bedrijf, dat inmiddels alweer ruim zes jaar actief is in de smart home wereld. Met de Thinka KNX richt het bedrijf zich de afgelopen jaren op professionele automatisering van bedrijven en particulieren die meer te besteden hebben voor het aanleggen van een volledig bedraad domotica netwerk. Alles in het netwerk is bedraad om haperingen en beveiligingsissues te voorkomen. Hierbij komt er voor het instellen en aanleggen van het systeem altijd een installateur aan te pas en ook voor het instellen van automatiseringen moeten de meeste bedrijven een installateur inschakelen.

Met de introductie van de nieuwe Smart Hub Thinka richt het bedrijf zich op de snel groeiende draadloze smart home consumentenmarkt.

Waarom is Thinka ontwikkeld?

Thinka voorziet in de behoefte om smart home producten eenvoudiger met elkaar te laten communiceren vanuit één en dezelfde app. Thinka maakt hiervoor gebruik van de Apple Woning app die standaard op iedere iPhone, iPad en iWatch is geïnstalleerd. Zonder Thinka is het enkel mogelijk om Apple HomeKit gecertificeerde producten toe te voegen aan de app, maar met Thinka vertienvoudig je het aantal producten dat werkt met de Apple Woning app en maak je het mogelijk om scènes  en automatiseringen aan te maken met alle gekoppelde slimme apparaten.

Waarom hebben jullie gekozen voor Apple HomeKit als basis?

Apple HomeKit is volgens ons een stuk veiliger dan Google Home en Amazon Alexa. Dit komt omdat er gewerkt wordt vanuit het lokale netwerk en niet vanuit de cloud zoals bij Google Home en Amazon Alexa het geval is.

Apple HomeKit werkt enkel met gecertificeerde bedrijven, waar een lang proces aan vooraf gaat voordat je toestemming krijgt, waardoor er veel minder wildgroei is en je zeker bent van een veilig product. Ook Thinka is Apple gecertificeerd en mag gebruik maken van de Apple chip in haar producten. Deze chip zorgt voor een optimaal beveiligde communicatie tussen je iPhone en Thinka. Je hoeft je dus nooit zorgen maken over je data en ook het binnendringen van ongewenste gasten op je smart home systeem is optimaal beveiligd.

Waarom geven jullie de voorkeur aan de Apple Woning app in plaats van een eigen Thinka app?

Het klopt dat het bedienen van je smart apparaten nog steeds verloopt via de Apple Woning app. Dit is wat ons betreft nog steeds de makkelijkste app om al je slimme apparaten vanuit één app te bedienen en middels het aanmaken van scènes, automatisering, geo fencing en adaptive lighting optimaal onderling te laten communiceren.

Is het installeren van Thinka eenvoudig?

Jazeker, we hebben het installatieproces zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat Thinka toegankelijk is voor iedereen die met een smartphone of tablet om kan gaan. Je koppelt de Smart Hub van Thinka met je router via de meegeleverde netwerkkabel. Via de web interface van Thinka kun je vervolgens heel gemakkelijk je Z-Wave producten toevoegen en Thinka pairen met HomeKit.

Met Thinka kan ik dus in één keer meer dan 3.000 extra producten toevoegen? Hoe kan dit?

Thinka maakt gebruik van het Z-Wave protocol, een soort taal die smart home producten onderling communiceren naar elkaar. Het Z-Wave protocol is vele malen energiezuiniger en stabieler dan bijvoorbeeld Wifi en geniet daarom grote populariteit onder smart home experts en installateurs. Maar niet ieder product met Z-Wave is Apple HomeKit gecertificeerd, vanwege de strenge eisen die hiervoor gelden. Daarom zie je deze producten normaalgesproken niet verschijnen in de Apple Woning app. Met Thinka kan je ervoor zorgen dat deze producten wel in je Apple Woning app verschijnen, waardoor je ook toegang krijgt tot de niet Apple gecertificeerde Z-Wave producten in de Apple Woning App. Door deze koppeling is het nu ook voor deze producten mogelijk om gebruik te maken van de handige scènesen automatisering waar de Apple Woning app om bekend staat. Daarbij zijn HomeKit gecertificeerde producten over het algemeen wel 15-25% duurder dan Z-Wave producten. Door Thinka te gebruiken ontsluit je voordelig kwalitatief hoogwaardige smart home producten naar je Apple Home App.

Kunnen Android gebruikers ook gebruik maken van Thinka?

Ook Android gebruikers hebben profijt van de Thinka, want Thinka werkt ook met de Google Home app.

Voor mensen die nog twijfelen tussen Thinka en Thinka KNX, wat zijn de grootste verschillen?

Een van de belangrijkste keuzes die je als gebruiker kunt maken is of je je huis draadloos of bedraad wil automatiseren.
Een bedraad automatiserings systeem heeft als voordeel dat het heel duurzaam, betrouwbaar en veilig is, maar het is wel duur en minder gemakkelijk aan te leggen in een bestaand huis.

Dit is een belangrijke reden voor mensen om hun huis draadloos te automatiseren. En dit stap voor stap te doen.

Onafhankelijk van de keuze voor bedrade of draadloze huisautomatisering, zorgt Thinka met Thinka KNX of Thinka Z-Wave ervoor dat de huisbewoners hun gehele huis via Apple Woning App kunnen bedienen en zelf scènes en automatiseringen kunnen toevoegen.

Waar kan je Thinka kopen?

Wil je serieus werk maken van het automatiseren van je smart home en alles vanuit één app bedienen, dan kan je niet zonder Thinka. Thinka is te koop in de Thinka webshop , maar ook bij smart home specialisten zoals Robbshop en Momotica en binnenkort ook bij Amac.