Beste slimme Babyfoon – Wifi babyfoon

Op zoek naar de beste slimme babyfoon? Wij geven je graag advies in je zoektocht naar de beste slimme babyfoon, ook wel Wifi babyfoon genoemd, en leggen je graag uit welke verschillen er zijn tussen de diverse slimme babyfoons. Het voordeel van een babyfoon met WIFI is dat je ook buitenshuis via je 5G verbinding mee kan kijken hoe het met je baby gaat op je smartphone, maar welk merk heeft de beste draadloze babyfoon waar je met een app je baby in de gaten kan houden en welke babyfoon werkt met smart home platformen als Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa?

Beste Slimme babyfoons | Mogelijkheden | Wifi babyfoon of IP camera | FAQ

Wat zijn de mogelijkheden met een slimme babyfoon?

Iedere slimme babyfoon is uiteraard anders, maar de meeste slimme babyfoons hebben de volgende mogelijkheden voor het in de gaten houden van je kind via smartphone en tablet:

  • Zowel binnenshuis als buitenshuis mogelijk om je kind te zien via de camera. De camera heeft in de meeste gevallen ook een nachtmodus voor scherpe beelden in het donker.
  • Met bewegingsdetectie krijg je een melding als er beweging in de babykamer is.
  • Met een ingebouwde thermometer ben je op de hoogte van de temperatuur op de babykamer. Ook is het meten van de luchtvochtigheid soms een optie.
  • Via de terugspreekfunctie is het mogelijk om je baby gerust te stellen. Ook kan je een slaapliedje afspelen om je baby weer in slaap te sussen.
  • Met de VOX-functie springt de babyfoon alleen aan als er geluid hoorbaar is.
  • De oppas in de gaten houden? Opnemen van beelden is vaak mogelijk met of zonder abonnement, dit verschilt per merk.
  • Sommige babyfoons hebben een aparte ouderunit, een klein scherm/afstandsbediening, waarmee je ook zonder smartphone je baby in de gaten kan houden. De ouderunit maakt direct verbinding met de babyfoon en heeft vaak minder vertraging.
  • Er zijn ook babyfoons met een beweegbare camera zodat je de hele kamer in de gaten kan houden. Ook in- en uitzoomen is mogelijk.
  • Vind je het leuk dat familie het wel en wee van je baby kan volgen? Dan is het mogelijk om hen ook te nodigen om via de app mee te kijken.
  • Ben je bij iemand op bezoek met je baby of zit je op de camping, dan is het soms mogelijk om je smartphone of tablet direct te verbinden met de ingebouwde Wifi hotspot.

Wifi babyfoon of IP-camera?

Een Wifi babyfoon is eigenlijk een IP-camera maar dan vaak in een babyfoon jasje. Toch is met een IP-camera meestal hetzelfde mogelijk. Daarnaast is er met de merken die zich richten op IP-camera’s vaak meer mogelijk i.c.m. je smart home, bijvoorbeeld het afspelen van beeld op een Nest Hub of je Smart TV of het laten knipperen van verlichting bij beweging. Tenslotte kan je ze natuurlijk naderhand als beveiligingscamera gebruiken in of rondom het huis.

Het voordeel van een Wifi babyfoon is dat de functies en de app gericht zijn op het gebruik als babyfoon. Ook zijn er slimme babyfoons met een ouderunit, zodat je ook een directe snellere verbinding op kan zetten met de babyfoon en je de batterij van je smartphone dus kan sparen.

Het voordeel van een IP-camera is dat je ze vaak kan integreren in je Smart home. IP camera’s van bijvoorbeeld Google Nest, Eufy en EZVIZ kan je met Google Home koppelen, waardoor je de beelden ook kan bekijken op een Nest Hub.

Voor goede IP-camera’s raden wij Bol.com aan

Beste slimme babyfoon

Het is niet eenvoudig om slimme babyfoons te vergelijken, want de functies verschillen per babyfoon en merk. Toch zijn er een aantal Wifi babyfoons die er uit springen qua beoordelingen van gebruikers en in de diverse babyfoon testen. Wij komen dan ook tot de volgende top 3 van beste Wifi babyfoons:

1. Motorola VM85 Connect

Beoordeling: 8,5

+ Wifi babyfoon met ouderunit
+ Beste babyfoon app
+ Goede beeldkwaliteit
+ Stabiele verbinding
+ Draai- en kantelbaar op afstand
+ Nachtlampje

Een Wifi babyfoon die goed scoort op de meest essentiële punten zoals verbinding, beeldkwaliteit, infraroodbeeld, terugspreekfunctie en een goede app. Dat je deze babyfoon zowel via Wifi kan verbinden als direct met de ouderunit is wat ons betreft een groot pluspunt. Ook de mogelijkheid om de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur in de cloud op te slaan, zonder abonnement, is een mooie functie. De app werkt erg intuïtief en biedt ook de mogelijkheid om stemopnames te laten horen naast (Engelse) slaapverhaaltjes en slaapliedjes.


2. Luvion Grand Elite 3 Connect

Beoordeling: 8,0

+ Wifi babyfoon met ouderunit
+ Goede beeldkwaliteit
+ Smart-VOX functie, zodat het scherm alleen wordt geactiveerd bij geluid van je kindje
+ Populaire slaapliedjes
+ Op afstand draaibaar

De Luvion Grand Elite 3 Connect Plus is ook een slimme babyfoon met ouderunit. Je kan deze dus zowel via Wifi als direct met de ouderunit verbinden. De Luvion Grand Elite 3 Connect Plus heeft in de meeste huizen een prima verbinding, maar er zijn net als bij vrijwel alle babyfoons ook een aantal klachten over dat de verbinding soms wegvalt. Toch zal deze in de meeste huizen prima te verbinden zijn. Ook het bekijken van beelden via de app gaat goed en is handig als je op afstand de beelden wilt bekijken.

De Luvion Grand Elite 3 Connect Plus is een duurdere en verbeterde versie van deze Luvion babyfoon en heeft als extra’s dat je er meerdere Luvion camera’s op aan kan sluiten en VOX-functie.

Luvion Grand Elite 3 Connect

Op dit moment het goedkoopste bij:

bol.com (€199,00)

3. Alecto SMARTBABY10

Beoordeling: 8,0

+ Goedkope wifi babyfoon
+ VOX: Het scherm springt alleen aan als er geluid te horen is of er beweging wordt gedetecteerd.
+ Goede HD beeldkwaliteit
+ Uit te breiden met meerdere babyfoons in de app
+ Thermometer
+ Terugspreekfunctie

De Alecto SMARTBABY10 is wat ons betreft de beste goedkope wifi babyfoon. Deze babyfoon van Alecto heeft geen ouderunit, dus je bekijkt de beelden alleen via de app. De SMARTBABY10 is voorzien van een VOX-functie, zodat het scherm alleen wordt geactiveerd bij geluid of als er beweging wordt gedetecteerd. De babyfoon heeft een terugspreekfunctie, maar het is niet mogelijk om slaapliedjes af te spelen via de babyfoon.

Alles wat je moet weten voor je een slimme babyfoon aanschaft

Welke slimme babyfoon heeft het beste bereik?

Wil je een directe verbinding, dan hebben PMR babyfoons het beste bereik, omdat ze via een radiosignaal werken. Helaas kan je er alleen geluid mee verzenden, dus je hebt geen beeld.
Een wifi babyfoon heeft bij een goed mobiel bereik op je smartphone en een goed wifi-netwerk thuis uiteraard een oneindig ver bereik. Overal ter wereld kan je een wifi babyfoon in de gaten houden.
Een digitale babyfoon zendt het videosignaal direct van babyfoon naar ouderunit. Over het algemeen hebben deze babyfoons een bereik van maximaal 50 meter binnenshuis onder ideale omstandigheden. Dikke betonnen muren, goede isolatie en signalen van andere apparaten kunnen de verbinding storen, waardoor je een slechter bereik hebt.

Wat is een smart babyfoon?

We spreken van een smart babyfoon of slimme babyfoon als de babyfoon een camera heeft en te bekijken is via een app op je smartphone of tablet. De slimme babyfoon verbind je via het Wifi-netwerk, het is dus wel noodzakelijk dat er een goed wifi-signaal is in de kamer waar de babyfoon staat. Eventueel kan je het bereik vergroten door een wifi-versterker. Bij een slimme babyfoon is het vaak mogelijk om slaapverhaaltjes en slaapliedjes af te spelen, ook een terugspreekfunctie is vaak aanwezig. Andere functies die je op veel smart babyfoons ziet zijn VOX, thermometer, op afstand draaien en nachtlampje.

Waarom een wifi babyfoon?

Het grote voordeel van een wifi babyfoon is dat als je smartphone verbonden is met het internet, je overal de babyfoon in de gaten kan houden. Je bent hierbij niet afhankelijk van of het signaal geblokkeerd wordt door muren, isolatiemateriaal of andere signalen in huis. Als je normaalgesproken een goed bereik en snel internet hebt op je smartphone, dan ben je ook zeker van een goede verbinding met de wifi babyfoon.

Wat is een reden om niet te kiezen voor een babyfoon met wifi?

Is het bij jouw thuis niet mogelijk om een goed wifi-bereik te creëren op de kamer waar je de babyfoon wilt gaan gebruiken, dan is het af te raden om te kiezen voor een wifi babyfoon. Ook als je geen geweldige smartphone hebt en vaak problemen hebt met mobiel bereik, dan zal het bereik van je wifi babyfoon je te vaak een onbetrouwbaar gevoel geven. Ten slotte is de batterij van je smartphone sneller leeg, daarom raden wij aan om indien mogelijk te kiezen voor een wifi babyfoon met ouderunit.

Hoe ver is het bereik van een wifi babyfoon?

Het bereik van een wifi babyfoon is oneindig. Zolang de wifi babyfoon is verbonden met het wifi netwerk en jouw smartphone of tablet ook verbonden is met het internet, heb je altijd toegang tot je wifi babyfoon.

Kan je beelden opnemen met een slimme babyfoon?

Ja dit is mogelijk. Bij sommige merken moet je hiervoor een abonnement afsluiten en bij bijvoorbeeld Motorola is het gratis om 24 uur beelden in de cloud op te slaan. Bij andere merken is het mogelijk om deze beelden op te slaan op je smartphone of in je eigen cloud. Dit verschilt per merk. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om beelden helemaal niet op te slaan. Hoe goed beveiligd de beelden ook zijn, je wilt niet altijd ’s nachts worden vastgelegd.

Is een wifi babyfoon veilig?

Een wifi babyfoon is verbonden met het internet en dus net als alles wat met het internet verbonden is te hacken. Je kan dit uiteraard wel voorkomen door:
1. Een wifi babyfoon te kopen van een bekend merk zoals Motorola, Luvion, Alecto of Philips.
2. De standaard wachtwoorden veranderen in een niet te raden wachtwoord (dus niet: de naam van je kind en het geboorte jaar…)