Beste slimme stekker

 1. Home
 2. Beste slimme stekker

Ben je op zoek naar de beste slimme stekker? In deze blog leggen we uit wat een slimme stekker is en welke slimme stekker je het beste kan kopen.

Wat is een slimme stekker?

Met een slimme stekker creëer je eigenlijk een slim stopcontact. Een slimme stekker steek je in het gewone stopcontact, in het stopcontact van de slimme stekker steek je vervolgens de stekker van het apparaat dat je met de slimme stekker wilt gaan aan- en uitzetten, bijvoorbeeld een lamp. Hierdoor wordt het dus een slim apparaat, waarbij je uiteraard wel moet realiseren dat aan- en uitzetten het enige is dat je via de app kan regelen. Kijk altijd goed of er een basisstation nodig is om de slimme stekker te bedienen met een app. Het verschilt per merk of dit vereist is. Werkt een slimme stekker via een basisstation, dan is het mogelijk om verschillende slimme apparaten met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld een bewegingsmelder koppelen met de slimme stekker, waardoor deze bij beweging aangaat. Ook is het belangrijk dat je een sterk en stabiel wifi-netwerk hebt.

Wat zijn de mogelijkheden met een slimme stekker?

Uiteraard zijn de mogelijkheden eindeloos, maar we bespreken een aantal mogelijkheden om slim gebruik te maken van een slimme stekker. We gaan hierbij uit van een slimme stekker in combinatie met een basisstation, zodat deze kan samenwerken met andere slimme apparaten. Het kan per merk verschillen wat de mogelijkheden zijn.

 • Het instellen van een tijdschema voor het aan- en uitzetten van lampen
 • Als het alarm afgaat de lampen aanzetten. Bijvoorbeeld een lamp op de voordeur of juist in huis de lampen aan. Dit schrikt inbrekers af, omdat ze denken dat er iemand in huis is.
 • Lampen aanzetten in combinatie met een bewegingsmelder. Zit je lichtschakelaar op een onhandige plek? Met een begingssensor gaat je verlichting aan zonder schakelaar.
 • Het energiegebruik meten van het apparaat dat is aangesloten op de slimme stekker.

Beste slimme stekker

Bij het kiezen van een merk moet je eerst kijken naar de slimme apparaten die je al in huis hebt. Je wilt ze namelijk zoveel mogelijk onderling laten communiceren en dus moeten ze wel via hetzelfde platform werken. Ook heb je voor sommige slimme stekkers een basisstation nodig van een bepaald merk, kijk daar van tevoren dus goed naar.

Op basis van eigen ervaringen en beoordelingen van anderen komen we tot de volgende top 5 van beste slimme stekkers. Hierbij hebben we gekeken naar installatiegemak, gebruiksvriendelijkheid van de app en de mogelijkheden voor het laten samenwerken van de slimme stekkers met andere slimme apparaten:

 1. Fibaro Wall Plug – Apple HomeKit | Fibaro | Toon o.a. – Protocol: Z-Wave
  Met een beoordeling van 9,5 wordt deze slimme stekker met afstand als beste beoordeeld. Dit komt naast het installatiegemak, de gebruiksvriendelijkheid en de zeer goede draadloze verbinding, ook doordat je met deze stekker het energieverbruik van het aangesloten apparaat kan meten. Je kan dit direct van de stekker aflezen middels kleuren of in de app. De Fibaro Wall Plug communiceert via het Z-Wave protocol en is onder meer te bedienen via de Fibaro App (Fibaro basisstation vereist), Toon en Apple HomeKit App. Het aan- en uitzetten van lampen/apparaten gaat snel en wordt door gebruikers als erg betrouwbaar beoordeeld.
 2. SomfyTaHoma | IFTTT | Amazon Alexa | Apple HomeKit | Google Assistant – Protocol: io-homecontrol®
  Het stopcontact van Somfy werkt erg goed samen met andere apparaten van Somfy via de handige TaHoma app. Hiervoor heb je wel een TaHoma basisstation nodig. Anders kan je het stopcontact bedienen met een RTS afstandsbediening. De gebruiksvriendelijkheid van de app wordt erg goed beoordeeld en het domotica assortiment van Somfy is erg groot zodat uitbreiden erg eenvoudig is binnen hetzelfde merk. Daarnaast werken de Somfy apparaten via de meeste platforms samen met onder meer Philips Hue en Sonos.
 3. KlikaanKlikuit Schakelaars – KlikaanKlikuit | Google Assistant | Amazon Alexa o.a. – Protocol: ZigBee
  Ook KlikaanKlikuit wordt met een 9,5 beoordeeld en is erg goedkoop in vergelijking met Fibaro. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat sommige gebruikers de stekkers enkel met de meegeleverde afstandsbediening gebruiken. Voor het gebruik met de app moet je een basisstation van KlikaanKlikuit hebben. Dan is het mogelijk om in de app verschillende tijdschema’s aan te maken en de stopcontacten aan en uit te zetten. Het is niet mogelijk om energieverbruik te meten met de stekkers.
  Te koop bij Bol.com | Praxis
 4. TP-Link – KASA App | Google Assistant | Amazon Alexa
  Ook deze slimme stekker van TP-Link wordt met een 9 erg goed beoordeeld. Zonder basisstation is het mogelijk om via de app stopcontacten aan en uit te zetten. De installatie en gebruiksgemak van de app worden zeer goed beoordeeld. Je hebt een stekker van TP-Link die energieverbruik kan meten en een die dit niet kan meten, deze laatste is uiteraard goedkoper.
 5. Elgato EVE – Elgato Eve | Apple HomeKit
  Deze slimme stekker van Elgato is eenvoudig te bedienen met de Elgato EVE app (iOS!) of laat SIRI de stopcontacten aan of uitzetten via de Apple HomeKit. Wil je de slimme stekker buitenshuis ook kunnen bedienen dan kan dit via je Apple TV. Ook het meten van energieverbruik is mogelijk met deze stekker. Elgato EVE heeft verschillende slimme apparaten zoals bewegingsmelders en weer-sensoren die je kan laten communiceren met de Elgato EVE stopcontacten. Nadeel is dat de Elgato EVE enkel te bedienen is via een iOS app (Apple).