Smart Bed – Wat is een slim bed?

Dat je je slaapkamer slim kan maken met slimme gordijnen, slimme wifi babyfoons, smart speakers en een slimme airco dat weten de meeste mensen wel, maar wist je dat je tegenwoordig ook kan slapen in een smart bed? Maar wat is een smart bed en wat zijn de mogelijkheden van zo’n ‘slim bed’? Voor ons is het duidelijk dat smartbeds voorlopig nog in de kinderschoenen staan, maar dat er wel steeds meer mogelijk wordt om een slimme slaapkamer te creëren.

Wat is een smart bed? | Slaapgedrag monitoren met een slim matras | Slim matras voor baby | Luvion Babysense | Owlet Smart Sock

Wat is een smart bed?

Op dit moment is er nog veel onduidelijk over wat nou de precieze definitie is van een smart bed. Zo heb je smart beds die in de zorg worden gebruikt voor extra monitoring en veiligheid van patiënten, maar ook voor particulieren kan een slim bed uitkomst bieden in het registreren en analyseren van je slaapgedrag. Ook voor baby’s is er steeds meer mogelijk om een slim ledikant te creëren om goed de gezondheid en het slaapgedrag van je baby te monitoren. Met slimme matrassen kan je de ademhaling controleren en krijg je een melding als iets niet in orde is.

We bespreken alle functies van een smart bed, zodat jij kan bepalen welk slimme bed voor jouw situatie geschikt is.

Slaapgedrag monitoren met een slim matras

Moet je nu een nieuw bed aanschaffen om je slaapgedrag te monitoren? Nee hoor, dit zal in ziekenhuizen wel gebeuren door te kiezen voor een alles in één oplossing, maar voor je thuissituatie kan je gebruik maken van een sensor die je onder je matras plaatst en vervolgens je bewegingen, ademhaling,

Withings Sleep Analyzer

De bekendste slaap analyse sensor voor onder je matras is de Withings Sleep Analyzer, deze slaapmonitor is in staat om je slaap te monitoren en inzicht te krijgen in hoe goed je slaapt? Deze slaapmat past onder de meeste matrassen en kan krachtige, klinisch gevalideerde gegevens leveren over je ademhaling, hartslag, slaapcyclus, snurken en zelfs slaapapneu-detectie met medische precisie.

Hier is een kort overzicht van wat de Withings Sleep Analyzer te bieden heeft:

 • Je hoeft niets te dragen – installeer het gewoon een keer onder uw matras
 • Ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande slaapartsen voor nauwkeurige resultaten
 • Geavanceerde tracking van je ademhaling, hartslag en meer gedurende de nacht – Detecteert de ernst van gediagnosticeerde slaapapneu problemen – Word wakker met onmiddellijke resultaten in de app –
 • Kan fungeren als een schakelaar om andere slimme apparaten zoals verlichting of thermostaten te bedienen bij het opstaan.

Slim matras voor baby

Lig jij wakker omdat je je continue zorgen maakt om je pasgeboren baby? Er zijn verschillende manieren om je baby te monitoren als ouder. En dan ben je maar overbezorgd, het zorgt er in ieder geval wel voor dat jij beter slaapt en weet dat je wordt gewaarschuwd als er echt iets aan de hand is. Er zijn verschillende merken die matjes met sensoren verkopen die je onder het matras kan plaatsen voor het monitoren van beweging en ademhaling, er is zelfs een slimme sok die het mogelijk maakt om het zuurstofniveau en ademhaling te meten. We bespreken de Luvion Babysense en de Owlet Smart Sock Babymonitor waarmee je een ledikant slim maakt.

Luvion Babysense

Ben je als ouder bezorgd over de gezondheid van je baby? Dan is de Luvion Babysense er om je volledig gerust te stellen. Deze medische sensormat detecteert elke beweging en ademhaling van je baby en waarschuwt je onmiddellijk met een alarm als er iets niet in orde is.

Kenmerken van de Luvion Babysense

 • Het sensormatje detecteert de kleinste bewegingen van je baby
 • Het alarm gaat af als er langer dan 20 seconden geen beweging wordt waargenomen of als de ademhaling van je baby onder de 10 per minuut zakt
 • De Luvion Babysense is perfect om buikslapers te monitoren, omdat buikslapers een verhoogd risico hebben op wiegendood.
 • Je slaapt als ouder ook beter, als je zeker weet dat alles goed is met je baby.
 • Ouders beoordelen de Luvion Babysense met een 4,8 uit 5 sterren en melden dat ze geen valse meldingen hebben gedurende de nacht.
 • De Luvion Babysense is eenvoudig te installeren, hiervoor is geen technische kennis nodig. Je schuift de sensormatten gewoon onder het matras.
 • Werkt volledig op batterijen
 • Wordt erg goed beoordeeld door kinderdagverblijven en kraamklinieken.

Owlet Smart Sock Babymonitor

Een iets meer geavanceerde manier om je baby te monitoren is middels een slimme sok. De Smart Sock van het merk Owlet houdt van dichtbij de hartslag en zuurstofniveaus van je net geboren baby in de gaten. Real time worden de gegevens gemeten en kan je ze volgen via de Owlet App. Komen de metingen buiten de ‘veilige’ zones, dan wordt je direct gewaarschuwd zodat je tijdig kan controleren of alles goed gaat in de babykamer.

Daarnaast kan je in de app de slaapkwaliteit bijhouden. Zo registreert de Owlet Smart Sock de totale aantal uren slaap en het aantal keren dat je baby wakker wordt, zodat je een beter inzicht krijgt in de slaappatronen van je baby.

De sok is geschikt voor baby’s van 0 tot 18 maanden oud en met de Smart Sock Plus zelfs tot vijf jaar oud. De sokken werken op een batterij die een batterijduur heeft van 16 uur. Je hebt de sokken in 90 minuten volledig opgeladen of in 20 minuten opgeladen voor een nacht van 8 uur. Je kan de sok eenvoudig opladen door deze op het basisstation neer te leggen.

Je kan de Owlet Sock ook combineren met de Owlet Cam, zodat je je kind met de babyfoon van Owlet goed in de gaten kan houden.