Smart huishouden – Slim huishouden

Het huishouden wordt vaak als een vervelend klusje gezien. Slimme apparaten nemen een groot deel van je huishoudelijke taken van je over. Met een smart huishouden kan je al een groot deel van het huishouden automatiseren. Voor het stofzuigen zijn er al zeer goede slimme robotstofzuigers en slimme wasmachines maken het wassen van kleding eenvoudiger. Vergeet jij ook om met enige regelmaat de planten water te geven? Geen zorgen, ook hier is een plantenbak met app bediening voor. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet en welke apparatuur je het beste kan aanschaffen voor een slim huishouden.

Ben je op zoek naar slimme toepassingen voor in de keuken? Lees dan ons slimme keuken blog.

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is de oplossing om dagelijks te stofzuigen zonder er zelf moeite voor te doen. De meeste robots zijn voorzien van een app waar je hem mee kan besturen. Je kan in de app een schema instellen, waarbij je de robot op vaste tijden en dagen laat stofzuigen. Uiteraard kan je hem ook een keertje extra stofzuigen. Heb je toevallig huisdieren? Er zijn speciale huisdieren robotstofzuigers. Ze hebben extra zuigkracht en sensoren voor het opzuigen van dierenharen. Naast stofzuigen zijn er ook robotstofzuigers met dweil functie. Ze gaan eerst het huis stofzuigen en vervolgens dweilen ze de vloer. Kortom de perfecte robot voor het dagelijks reinigen van de vloer. Na afloop van een reinigingsbeurt gaat de robot zelf weer terug naar z’n laadstation. Hij laad zichzelf meteen weer op voor de volgende ronde. Het enige wat je nog hoeft te doen* is het bakje met vuil legen.

Bekende merken: iRobot | Ecovacs | Neato | Dyson | Xiaomi | Samsung | Blaupunkt | Black&Decker

Slimme wasmachines

We zien steeds meer slimme wasmachines om het huishouden eenvoudiger te maken. Je kan de wasmachine verbinden met het wifi netwerk en programma’s selecteren of de wasmachine aanzetten met je telefoon. Via de app op je telefoon blijf je ook op de hoogte van de was. Je krijgt bijvoorbeeld een melding als je was klaar is en je er een nieuwe draai in kan stoppen. Er zijn ook slimme wasmachines met automatische wasmiddeldosering. Ze wegen het gewicht van de was en stellen hier het wasmiddel op af. Hierdoor verbruik je nooit teveel wasmiddel en bespaar je al snel 30% per jaar. Een ander hulpmiddel is een slimme wasmachine, waarbij je achteraf nog was kan toevoegen. Ideaal als je kind vuil thuiskomt en je net een draai aan hebt staan. Via een klepje voeg je de was alsnog toe.

Slimme plantenbak

De slimme plantenbak is de oplossing als je regelmatig je planten vergeet water te geven. Dit keer vergeet je nooit meer je planten water te geven, want de plantenbak regelt het bewateren helemaal zelf. Er zijn ook plantenbakken met bodemsensoren die je een melding geven als je de planten weer water moet geven. Daarbij regelen ze met speciale lampen ook nog eens de belichting. Kortom je kan eigenlijk niets meer fout doen!

Onder meer het merk Click & Grow heeft slimme plantenbakken

Slimme gordijnen

Je bent lang niet altijd thuis om de gordijnen dicht te doen. Met slimme gordijnen is dit probleem echt voorgoed verleden tijd. Via een app op je mobiele telefoon kan je de gordijnen open of dichtdoen. Je kan de gordijnen zelfs open of dicht doen als je op vakantie bent. Dit is handig als je er zelf een keertje niet bent. Je kan met een app eventueel instellen dat de gordijnen automatisch open en dichtgaan bij zonsopgang en zonsondergang. Dit is ideaal tijdens een vakantie. Dankzij de slimme gordijnen lijkt het alsof je thuis bent en dit is natuurlijk inbraakwerend.

Eerder schreven we al wat er op dit moment mogelijk is op het gebied van slimme gordijnen