SwitchBot Curtain review

In deze review testen we de SwitchBot Curtain. Met de Switchbot Curtain kun je je gordijnen eenvoudig automatiseren. Je hebt geen schroeven, moeren of enige technische kennis nodig om dit apparaat te installeren en de Switchbot Curtain is ook nog eens eenvoudig te bedienen via de app. Let wel op, want in eerste instantie is de Switchbot Curtain een apparaat Bluetooth verbinding. Je hebt een Switchbot Hub Mini nodig om de gordijnen op afstand te bedienen en met de touch-and-go functie kun je ze met één ruk openen of sluiten. In onze review van de Slide Pro waren we erg tevreden over deze slimme gordijnen, we zijn benieuwd of de SwitchBot Curtain een serieuze concurrent is.

SwitchBot Curtain review

Voordelen SwitchBot

 • Kan ook op gordijnrails met bochten
 • Er zit geen maximaal lengte aan de gordijnen (Let wel op het gewicht van de gordijnen)
 • Geen stopcontact in de buurt nodig, werkt op een accu
 • Goedkope slimme gordijnen

Nadelen Switchbot Curtain

 • Maakt veel geluid bij het openen en sluiten van de gordijnen. Rustig wakker worden met natuurlijk licht is er dus niet bij, want voordat de gordijnen open zijn ben je al wakker van het geluid.
 • Bluetooth verbinding, dus je moet in de buurt zijn wil je de gordijnen via de app openen of sluiten. Wi-Fi verbinding is wel mogelijk via de Hub Mini of bijvoorbeeld Homey.
 • Goedkopere oplossing voor het openen van de gordijnen en dat zie je ook aan de afwerking van het product.
 • Omdat deze gordijnmotor werkt op basis van een accu, zal je deze om het half jaar ongeveer opnieuw moeten opladen.

Installatie Switchbot Curtain

Het installeren van de Switchbot Curtain is eenvoudig. Volgens het merk zelf duurt het slechts dertig seconden om de SwitchBot Curtain te installeren. Voor wat betreft het vastklikken op de gordijnrails is deze bewering absoluut waar, maar in combinatie met het downloaden van de app en kalibreren van de gordijnen ben je er ongeveer vijf minuten mee bezig.

Je zet de SwitchBot Curtain aan, zoekt in de SwitchBot app voor Android of Apple naar de apparaten in de buurt en selecteert het juiste product. Vervolgens kies je hoe je gordijnen openen, bijvoorbeeld vanuit het midden of als je één gordijn hebt vanaf één kant. Daarna heb je de keuze uit het type gordijnrail waaraan je de gordijnmotor gaat hangen. Let het hier ook al goed op bij het bestellen, want voor U-rails, I-rails en Roedes zijn er drie verschillende producten.

Je hangt de SwitchBot Curtain aan je gordijnrails achter het laatste bevestigingspunt van je gordijnen. De SwitchBot Curtain is een gordijnmotor met wieltjes die over de gordijnrails rollen en zo het gordijn trekt of terugduwt.

Na het ophangen van de Switchbot Curtain kan je deze kalibreren, zodat de app weet hoe lang je gordijnen zijn en welke kant ze open gaan en welke kant ze sluiten.

Voor welke gordijnrails is de SwitchBot Curtain geschikt?

De SwitchBot Curtain werkt met de volgende gordijnrails:

 • U-gordijnrails
 • I-gordijnrails
 • Gordijnroedes

Voor ieder type gordijnrails is een aparte SwitchBot nodig, heb je dubbele gordijnen? Dan zal je er dus twee moeten aanschaffen.

SwitchBot Curtain echt slim maken met een Hub

De SwitchBot Curtain is een handige gordijnmotor, maar omdat deze enkel Bluetooth heeft, kan je de gordijnmotor niet bedienen als je buiten Bluetooth bereik bent. Je kan dit oplossen door een Hub Mini aan te schaffen, deze Hub kan wel via WiFi verbinding maken met je smartphone, zodat je overal je gordijnen kan bedienen. Ook Homey kan als Hub functioneren.

Heb je de SwitchBot op één van deze manieren verbonden met WiFi, dan kan je deze ook aansturen via Alexa, Google Home, Siri en IFTTT.

Heerlijk rustig wakker worden van natuurlijk licht? Nee!

Het apparaat is echter wel wat luidruchtig tijdens het open- en sluitproces, waardoor de bewering dat je heerlijk rustig wakker wordt met natuurlijk licht niet helemaal opgaat. Ja je wordt wakker met natuurlijk licht, maar daarvoor heeft de gordijnmotor je al ruimschoots uit bed doen ratelen. Ga je je slimme gordijnen met name na het wakker worden gebruiken of gebruiken in een woonkamer waar ze voor het opstaan al opengaan dan heb je uiteraard nauwelijks last van het geluid.

Automatiseren van je gordijnen

Het handige van de SwitchBot Curtain is uiteraard dat je ook tijdschema’s in kan stellen, zodat je nooit meer handmatig je gordijnen hoeft te bedienen en ook de app op je smartphone nauwelijks nodig zal hebben. Je kan de tijdschema’s per dag instellen, zo kan je bijvoorbeeld voor het weekend een ander schema aanmaken dan voor de doordeweekse dagen. De tijdschema’s blijven werken als er geen verbinding is met Bluetooth.

Met ‘scenes’ kan je in de app ook andere triggers gebruiken om je gordijnen te openen. Bijvoorbeeld op basis van geofencing, zonopkomst/ondergang of met NFC.

Conclusie van de SwitchBot Curtain review

Al met al is de Switchbot Curtain eenvoudig te installeren, gemakkelijk te bedienen en erg handig voor wanneer je vaak van huis bent of op vakantie, zodat het toch lijkt alsof je thuis bent in plaats van dat de hele dag de gordijnen dicht zijn. Het apparaat maakt helaas wel wat lawaai tijdens het open- en sluitproces, dus verwacht niet dat je voortaan rustig wakker wordt van natuurlijk licht in de ochtend. Hiervoor raden we de Slimme gordijnen van Slide aan, waar we eerder al een review over schreven.

SwitchBot Curtain prijzen vergelijken

SwitchBot Curtain – U-Rail 2

Op dit moment het goedkoopste bij:

bol.com (€65,00)
Switchbot Curtain DUO – U-Rail 2

Op dit moment het goedkoopste bij:

bol.com
SwitchBot Curtain – Roede

Op dit moment het goedkoopste bij:

bol.com (€49,99)