Wat is domotica?

De term domotica kom je tegenwoordig overal tegen. Het woord is een samentrekking van de woorden domus (woning) en telematica. Het is een verzamelterm voor “slimme producten”. Maar wat is domotica en wanneer is een product slim?

Wat is domotica?

Domotica omvat alles wat te maken heeft met huisautomatisering, ook wel smart living genoemd. Het is het toepassen van elektronica en thuisnetwerken voor het automatiseren van processen in en rond het huis. Domotica omvat de elektrische producten in je woning die het wonen nog comfortabeler maken onder meer door het op afstand via een app bedienen van deze producten.

Met een domotica systeem is het mogelijk om verschillende slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de verwarming automatisch uit te zetten als de ramen open worden gedaan.

Voorbeelden van domotica in huis

Slimme verlichting

Slimme verlichting is op dit moment één van de populairste toepassingen van domotica. Philips Hue is marktleider, maar ook merken als Innr en Wiz hebben een grote collectie slimme verlichting. De slimme lampen worden aangestuurd via een basisstation waarmee je met een app de lampen naar wens kan aansturen. Ook is het mogelijk om lichtschema’s in te stellen en de verlichting op afstand aan en uit te zetten.

Benieuwd naar de beste slimme verlichting van dit moment?

Slimme thermostaat

Hoe fijn is het als je de verwarming thuis vast kan aanzetten als je nog onderweg bent van je werk? Met een goede slimme thermostaat kan je via een app alvast de verwarming instellen zodat je in een warm huis thuis komt.

Beveiliging

Ook de beveiliging van je huis, kantoor of winkel kan je met domotica verbeteren en vergemakkelijken. Slimme beveiliging omvat onder meer een slimme deurbel met camera die kan worden doorgeschakeld naar je smartphone. Ook zijn er slimme beveiligingscamera’s, alarmsystemen en bewegingssensoren die meldingen geven via de app. Ideaal als je je huis op afstand in de gaten wilt houden.

Met een slimme rook- en koolmonoxidemelder wordt bij brand naast een geluidssignaal ook een melding gestuurd naar je smartphone. De toekomst van domotica is dat bij een koolmonoxide-melding automatisch de ramen worden geopend en de ketel wordt uitgeschakeld. Voor nu kan je bijvoorbeeld al door je speakers een sirene af laten gaan en je slimme verlichting laten knipperen.

Is domotica enkel voor nieuwe huizen?

Nee. Het is een misverstand dat domotica alleen geschikt is voor nieuwe huizen. Met slimme apparaten is het comfort in huis eenvoudig te veraangenamen in zowel nieuwe als oude huizen.