Wat is een P1 meter?

Met de stijgende energieprijzen is de P1 meter populairder dan ooit. Maar wat is een P1 meter? En wat is het nut van een P1 meter? In dit blog geven we antwoord op deze vragen en geven we je tips over hoe je een P1 meter kan gebruiken om je energieverbruik te verminderen.

Wat is een P1 meter?

Een P1 meter is een klein apparaat dat wordt aangesloten op de slimme meter van je huis en je direct inzicht geeft in je elektriciteits- en gasverbruik. Het elektriciteitsverbruik kan je direct en actueel inzien, het gasverbruik kan, afhankelijk van je slimme meter, een vertraging hebben van 5 minuten tot een uur. De P1-meter heeft een 6-pins stekker die lijkt op een ouderwetse telefoonstekker, de slimme meter heeft een 6-pins poort waarin je de P1 meter kan aansluiten. Met behulp van een P1 meter kan je energie besparen, omdat je meer inzicht krijgt in je energieverbruik en sluipverbruik.

Wat is het nut van een P1 meter?

Met een P1 meter of energieverbruiksmanager kan je direct inzicht krijgen in het energieverbruik. Bij veel energiemaatschappijen kan je één a twee dagen later ook je energieverbruik bijhouden, maar vaak weet je dan niet meer of je die dag lang of kort gedoucht hebt of dat je meerdere wasjes hebt gedraaid. Met een P1 meter krijg je een actueel inzicht in je energieverbruik, zodat je precies weet wat het draaien van de wasmachine aan energie kost. Ook zie je bijvoorbeeld of er ’s nachts veel sluipverbruik is en je dit kan verminderen door vergeten apparaten uit het stopcontact te halen.

Hoe betrouwbaar is een P1 meter?

Een P1 meter leest de gegevens uit van je slimme meter, het gaat er dus om dat de slimme meter in je meterkast betrouwbare metingen verricht. De P1 meter meet zelf dus geen energieverbruik. De gegevens die de P1 meter via de app inzichtelijk maakt worden door de slimme meter ook aan je energiemaatschappij doorgegeven en komen één op één overeen. Je kan met een P1 meter sneller constateren dat je slimme meter onbetrouwbaar is.

Hoe kan je energie besparen met een P1 meter?

Een P1 meter geeft je een actueel inzicht in je energieverbruik. Heb je een kwartier gedoucht dan zie je een paar minuten later hoeveel kuub gas deze douchebeurt je gekost heeft. Van elektriciteit kan je zelfs het actuele gebruik van dat moment bekijken, zet je de wasmachine aan dan zie je dus je elektriciteitsverbruik op dat moment hoger worden en kan je dus berekenen hoeveel stroom de wasmachine verbruikt. In combinatie met slimme stekkers is het mogelijk om per apparaat te bekijken wat deze verbruiken en kan je berekenen of het wellicht toch goedkoper is op termijn om een nieuwe energiezuinige koelkast aan te schaffen.

Inzicht in verschillende fases

Bij de Homewizard P1 meter krijg je bij Energy+ ook inzicht in het stroomverbruik van de verschillende fases. Heb je een 3 fase groepenkast, dan zie je dus welke fase het meeste verbruikt gedurende de dag. Heb je een 1 fase omvormer, dan is het slim om je zonnepanelen op de fase te zetten waarop de meest verbruikende apparaten zitten. Zo kan je bijvoorbeeld je diepvries, wasmachine en quooker op deze fase zetten zodat deze de opgewekte energie van je zonnepanelen gebruiken. Op dit moment is dit vanwege de salderingsregeling nog niet heel relevant, maar zodra deze wordt afgebouwd is het verstandig om zoveel mogelijk energie direct te verbruiken in plaats van terug te leveren aan het energienet.

Meer blogs over de P1 Meter