Hoe koppel je zonnepanelen met Homewizard?

De P1 Meter van Homewizard maakt het mogelijk om real-time inzicht te krijgen in je energieverbruik. Ook zie je in de Homewizard app wat je zonnepanelen terugleveren aan het net. Belangrijk is om te beseffen dat je in eerste instantie alleen ziet wat je teruglevert. Je ziet dus niet de totale opbrengst van je zonnepanelen. Er zijn echter twee manieren om ook de opbrengst van je zonnepanelen inzichtelijk te maken in de Homewizard app.

Homewizard werkt met alle omvormers

Er zijn twee manieren om de totale opbrengst van je zonnepanelen in kaart te brengen:

 1. Omvormer toevoegen in de app. De data wordt iedere 15 minuten opgehaald uit je omvormer. Homewizard garandeert een nauwkeurigheid van tussen de 92 en 97 %. Een Homewizard Energy+ abonnement is vereist voor deze functie.
  Heb je een SloardEdge, Growat, Goodwe, SMA of Enphase omvormer dan is het mogelijk om op deze manier een directe koppeling te maken met je omvormer. Staat je omvormer merk er niet tussen, dan moet je gebruik maken van optie 2 voor het meten van de zonnepanelen opbrengst.
 2. Het plaatsen van een kWh meter in je meterkast die de opbrengst van je zonnepanelen meet. De data wordt real time in de app bijgehouden. Homewizard garandeert een nauwkeurigheid van 99,5 %.

Omvormer toevoegen in de app

Indien je een Homewizard Energy+ abonnement hebt, kan je via de login van je omvormer of via een API sleutel verbinding maken met een aantal omvormer merken. Per 15 minuten wordt de data vervolgens opgehaald en getoond in de Homewizard app.

Dit klinkt ingewikkeld, maar door onderstaande stappen te volgen is het binnen enkele minuten goed ingesteld.

 1. Kijk in de lijst of jouw omvormer ondersteunt wordt voor directe koppeling
  Op het moment van schrijven worden de omvormers van SolarEdge, Growat, Goodwe, SMA en Enphase ondersteunt door Homewizard.
 2. Ga naar instellingen in de Homewizard Energy App (Tandwiel rechtsbovenin)
 3. Ga naar ‘Meters’ en klik op ‘+ Apparaat toevoegen’
 4. Onderaan de lijst met apparaten staat een lijst met omvormers die worden ondersteund voor deze functie.
 5. Vul je inloggegevens in of maak verbinding via API.

Nadat je deze stappen hebt doorlopen zie je een nieuwe ‘Zonverbruik’ grafiek. Het kan een paar minuten duren voor alle gegevens zijn opgehaald uit je omvormer. In de grafiek zie je nu precies wat er teruggeleverd wordt en welk deel van de zonneopbrengst er gebruik wordt voor apparaten in huis.

Zonnepanelen opbrengst uitlezen met een kWh meter

Staat jouw merk omvormer er niet bij, dan is het met een kWh-meter toch mogelijk om de totale opbrengst van je zonnepanelen uit te lezen in de Homewizard Energy App. Voor deze optie moet je wel een kWh-meter aanschaffen, deze kWh-meters zijn op het moment van schrijven te koop v.a. 59,95 euro in de Homewizard webshop.

In tegenstelling tot de P1 meter, die enkel uitleest wat de slimme meter registreert aan energieverbruik, kan een kWh meter wel zelf energieverbruik meten. De kWh meter is dan ook betrouwbaarder qua metingen dan de gegevens die via inlog of api van de omvormer worden gehaald.

Voor de installatie van de kWh meter is het belangrijk dat je bekend met elektrische installatie en de gevaren die daarmee gepaard gaan. Heb je hier geen ervaring mee, dan kan je de installatie beter aan een elektricien overlaten.

Waar te koop?

Homewizard verkoopt zijn kWh meters exclusief op Homewizard.com, bij Bol.com zijn ook artikelen van Homewizard te koop via verkooppartners, maar daarvoor betaal je vaak een veel hogere prijs. Trap daar dus niet in en koop de kWh meter direct bij Homewizard om het voordeligst uit te zijn.

Installatie

 • De kWh meter installeer je na de automaat of zekering
 • De linker kant van de kWh meter is verbonden met 230V~ van de zekering
 • De Source die je wilt meten is aangesloten aan de rechter kant van de meter. Voorbeelden van een source, zijn zonnepanelen, warmtepomp, auto-oplader, etc.

Stap voor stap installatie KwH meter

 1. Schakel de stroom af van de gehele meterkast voordat je begint met de installatie. Verwijder de beschermkap en controleer met daarvoor bedoeld gereedschap of er nog sprake is van stroom in de meterkast.
 2. Bepaal welke groep (source) je wilt meten. Klik de kWh meter op de DIN-rail en houdt daarbij het zwarte vierkante oogje aan de onderkant.
 3. Verbindt nu de fase draad (bruin) van de bron/source met aansluiting 2 (zie afbeelding) aan de bovenkant rechts van de kWh meter.
 4. Vervolgens verbind je de blauwe nul draad van de bron/source met aansluiting 4 (zie afbeelding) aan de rechter onderkant van de kWh meter. Het is mogelijk dat je geen blauwe nul draad naar de bron hebt, in dat geval kan je deze stap overslaan.
 5. Gebruik een nieuwe blauwe nul draad om de nul aansluiting op de groep de verbinden met aansluiting 3 (zie afbeelding) op de kWh meter, deze zit linksonder. Het beste kan je hiervoor 4 mm. koperdraad gebruiken die geschikt is voor belasting tot 32A.
 6. Vervolgens gaan we een nieuwe fase draad tussen de groep en de kWh meter aansluiten. Je sluit deze aan op aansluiting 1 (zie afbeelding) linksboven op de kWh meter. Ook hier kan je het beste 4 mm. koperdraad gebruiken met een belasting tot 32A.
 7. Controleer of alle draden goed vastzitten en de schroeven strak zijn aangedraaid. Trek aan iedere draad om jezelf ervan te verzekeren dat er sprake is van een stevige verbinding.
 8. Zet de stroom weer aan. Als alles goed is gegaan gaat het scherm van de kWh meter nu aan en is de fysieke installatie afgerond.

De Homewizard kWh meter koppelen met de Energy app

Nu is het tijd om de kWh meter te koppelen met de Homewizard Energy app. Voor het koppelen van een kWh meter is een Energy+ abonnement overigens niet verplicht.

Druk de Wi-Fi knop op de kWh meter in tot er op het scherm ‘AP’ knippert. De koppelmodus is nu geactiveerd. Mocht ‘AP’ stoppen met knipperen, dan moet je het nogmaals proberen.

Ga vervolgens in de Homewizard Energy App naar Instellingen –> Meters –> Nieuw apparaat toevoegen –> kWh meter en volg de instructies in de app.

Bron: Website Homewizard

Veel gestelde vragen

Kan je ook een andere kWh meter koppelen met Homewizard?

Nee, er zijn wel andere kWh meters te koop, maar het is niet mogelijk om deze te koppelen met Homewizard. Hiervoor kan je alleen de 1 fase en 3 fase kWh meter gebruiken die Homewizard verkoopt in haar webshop.