Beste Slimme Thermostaat 2024

Met een slimme thermostaat krijg je meer grip op je energieverbruik. Het helpt je bij het besparen van energie en zal leiden tot een lagere energierekening. Daarnaast verhoog je met een slimme thermostaat je leef comfort, omdat je niet meer handmatig of via een vast tijdschema je energie regelt. Een slimme thermostaat bedien je eenvoudig via een app op je smartphone of tablet.

Inmiddels zijn er veel merken met een slimme thermostaat. Iedereen heeft inmiddels wel gehoord van de slimme thermostaten van Nest, Honeywell, Tado en Thermosmart. Maar wat is nou de beste slimme thermostaat voor het automatiseren van je verwarming. Aan de hand van onze eigen ervaringen en de ervaringen van gebruikers kijken we wat de beste slimme thermostaat is op dit moment. We beoordelen de slimme thermostaat op installatiegemak, gebruiksvriendelijkheid van de app, mogelijkheden en samenwerking met andere slimme apparaten.

Ook beantwoorden we de meest gestelde vragen over slimme thermostaten. Zo geven we antwoord op de vragen wat je met een thermostaat kan en wat de mogelijkheden zijn om deze te laten samenwerken met andere slimme apparaten.

Wat is een slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat, ook wel Wifi thermostaat genoemd, heb je geen omkijken meer naar de warmteregeling in huis. Op ieder moment van de dag de juiste temperatuur in huis, want een slimme thermostaat leert van jouw leefgewoontes en past de temperatuur dus aan als je vaak op eenzelfde tijd van huis bent of wanneer je gaat slapen. De meeste slimme thermostaten werken met alle CV-ketels, in combinatie met een modulerende CV-ketel bespaar je echter het meeste energie, want de slimme thermostaat kan het vermogen van deze ketels terugbrengen naar het gewenste niveau.

Uiteraard kan je naast de automatische aanpassing van de warmte, ook via een app op je smartphone of tablet de thermostaat aansturen. Ook kan je in de app terugvinden wat je per maand aan energiekosten kwijt bent.

Heeft iedere energieleverancier een eigen slimme thermostaat?

Nee. Veel energieleveranciers bieden bij een energiecontract een slimme thermostaat aan, maar je kan een slimme thermostaat ook zelf kopen zodat je niet afhankelijk bent van de leverancier.

Er zijn echter ook een aantal merken die niet aangesloten zijn bij één energieleverancier. Merken als Nest, Tado, Bosch Smart Home en Honeywell kan je los kopen en aansluiten op je Cv-ketel.

Wat kan je met een slimme thermostaat?

  • Slimme thermostaat leert jouw weekritme en past daar ook de verwarming op aan.
    Hoewel dit een erg handige functie is, is deze toepassing met name handig als je een vast weekpatroon hebt. Kom je bijvoorbeeld later thuis of heb je sowieso onregelmatige dat je thuis bent dan is deze functie niet handig. In plaats van slim energie besparen, zorgt deze functie in dat geval juist voor meer kosten, omdat de verwarming aan is op tijdstippen dat je niet thuis bent.
  • Via een App is het mogelijk om de verwarming handmatig hoger of lager te zetten.
    Heb je onregelmatige tijden dat je thuis bent, dan is dit uiteraard een betere manier om je verwarming aan en uit te zetten. Ook kan de thermostaat middels je locatie bepalen om de verwarming vast aan te zetten. Ideaal dus als je onderweg naar huis bent. Ook is het mogelijk om in de app een tijdschema in te stellen, je vergeet dus nooit meer om je thermostaat s’nachts lager of uit te zetten.
  • Sommige slimme thermostaten hebben een aanwezigheidssensor die registreert of er mensen in huis zijn.
  • Afhankelijk van het smart protocol is het mogelijk om de slimme thermostaat te laten samenwerken met andere slimme apparaten. Zo kan de slimme thermostaat bijvoorbeeld communiceren met slimme thermostaatkranen voor zone warmteverdeling. Heb je voor de beveiliging van je huis raam sensoren, dan zou je deze ook kunnen laten communiceren met de thermostaat. Bijvoorbeeld als je de ramen openzet om door te luchten, dan weet de slimme thermostaat dat het niet nodig is om extra te stoken voor het bereiken van de juiste temperatuur. Verder kan je bewegingssensoren gebruiken om je thermostaat te laten weten dat er mensen in huis aanwezig zijn.

Beste Slimme thermostaat

Op basis van eigen ervaringen, Consumentenbond en de ervaringen van andere klanten zijn we tot een top 5 van beste slimme thermostaten gekomen. Er is daarbij gekeken naar de zelf-installatie, app, werking en mogelijkheden.

1. Nest Learning Thermostat

De Nest Learning Thermostat heeft alles wat je mag verwachten van een slimme thermostaat. Als je een CV-ketel met het OpenTherm protocol hebt, dan kan je via de app de tap water temperatuur regelen, voor nog meer geldbesparing op je energieverbruik.

De thermostaat leert van je leefgewoontes en past daarop de temperatuur in huis aan. Wij kunnen de Nest App erg waarderen. Er wordt in de app een duidelijke uitleg gegeven voor het monteren en installeren van de Nest Learning Thermostat. Ook de bediening van de thermostaat in de app is zeer intuïtief en eenvoudig in te stellen. De ingebouwde bewegingssensor registreert of er iemand in huis is, maar dit kan je ook instellen middels geofencing (locatie via GPS).

Veel andere slimme apparaten kunnen samenwerken met Nest. Onder meer Philips Hue, Bosch, EVE, Grohe en WeMo werken samen met Nest. Ook via IFTTT kan je Nest aansturen, waardoor je met nog meer slimme apparaten kan samenwerken die op een ander protocol zitten.

Domotica Protocol: Weave (Nest)
Geschikt voor: Alle CV-Ketels en Modulerende CV-ketels
Zelflerend:
Ja
Werkt met Opentherm? Ja
Instelbare warmte zones? Nee
IFTTT? Ja

De Nest Learning Thermostaat is te koop bij:

2. Tado Slimme Thermostaat

De Tado Slimme Thermostaat heeft op dit moment één groot voordeel ten opzichte van de andere slimme thermostaten uit deze top 3. Tado heeft slimme radiatorknoppen waarmee je zone regeling kan instellen. Deze slimme radiatorknoppen zijn apart te bestellen. Naast zone regeling is de Tado Slimme Thermostaat zelflerend en kan je middels geo-fencing de thermostaat aan en uitzetten. Ook houdt de thermostaat rekening met het weer, zodat je niet onnodig stookt als het buiten warm is. De app wordt erg goed beoordeeld vanwege de gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige bediening. Ook de installatie wordt als eenvoudig beoordeeld door de duidelijke stappen die je moet doorlopen.

Domotica Protocol: 6LoWPAN
Geschikt voor: Alle CV-Ketels en Modulerende CV-ketels
Zelflerend: Ja
Werkt met Opentherm? Ja
Instelbare warmte zones? Ja, i.c.m. radiator thermostaat
Compatibel met platforms: Homey, IFTTT, Amazon Alexa, Google Assistant

Bekijk alle aanbiedingen met tado